Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

6. Капитан Джеймс Кук обявява Нов Южен Уелс за британско владение – картина от ХІХ век
6. Капитан Джеймс Кук обявява Нов Южен Уелс за британско владение – картина от ХІХ век

Холандци, португалци, испанци, французи, англичани и дори китайци претендират, че първи са стъпили на южния континент

Кой е първият откривател на Австралия? Холандците, португалците, испанците, французите, китайците и дори арабите и римляните или прочутият английски капитан Джеймс Кук? Всъщност, докато за Америка до голяма степен вече знаем със сигурност, че заслугата е на викингите и на Христофор Колумб, то споровете около откриването на Южния континент продължават да се разгорещяват и в наши дни.

Първоначално мнозина са предполагали съществуването на голяма суша в южните морета и дори са я изобразявали на картите като Terra Australia Incognita - неизвестна южна земя.

Докато коренното население обитава континента в продължение на десетки хиляди години, първото документирано акостиране на австралийска земя от европеец е през 1606 г. Тогава холандският изследовател Вилем Янсзон слиза от кораба "Дьойфкен" на западния бряг на полуостров Кейп Йорк и картографира около 300 километра крайбрежна ивица. Въпреки че роденият в Амстердам мореплавател е смятал, че плава покрай Нова Гвинея, засега се приема, че неговото пристигане е най-добре доказано документално. Макар оригиналните дневници, направени по време на пътуването му, да са се загубили, старо копие на неговата карта от 1670 г. се пази в Националната библиотека на Австралия.

След Янсзон много холандски изследователи плават покрай северното, западното и южното крайбрежие на континента и му дават името Нова Холандия.

Джеймс Кук обаче е първият регистриран изследовател,

който достига източния бряг през 1770 г. Той носи със себе си карти, показващи северното, западното и южното крайбрежие въз основа на по-ранните холандски проучвания.

Но има и най-невероятни предположения. Някои от любителите на т. нар. "алтернативна история" отдавна атакуват официалната историография и в интернет е пълно с публикации, които приписват първооткривателството на древни народи.

4. Според някои изследователи животното в долния десен ъгъл на тази илюстрация към атлас от 1593 г.  е кенгуру.
4. Според някои изследователи животното в долния десен ъгъл на тази илюстрация към атлас от 1593 г. е кенгуру.
Така например едни от кандидатите за австралийски пионери са финикийците, останки от чиито кораби уж били намирани из островите на Океания. Привържениците на тази хипотеза се позовават на едно доста несигурно сведение от "бащата на историята" Херодот, който описва финикийска експедиция, заобикаляща Африка. Други пък твърдят, че римляните, посредством арабски кораби, знаели за Австралия още в първите векове след Христа. В подкрепа на твърденията си те цитират Плиний, който говори за "златните острови" в Южното море.

През последните години се появи и екзотичната теория, че китайците са изпреварили европейските мореплаватели и още през ХV век са стъпили на Южния континент.

Коя теория за първооткривателството на южния континент има най-силни исторически аргументи, четете в новия брой на сп. "Космос"