Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кървавото нападение над преселилите се от САЩ в Мексико американски мормони
Кървавото нападение над преселилите се от САЩ в Мексико американски мормони

Президентът Доналд Тръмп предложи военна помощ на държавния глава на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор за разбиване на наркокартелите, след като девет американци - три майки и шест деца, бяха убити на черен път между щатите Чихуахуа и Сонора до границата със САЩ.

"Прекрасно семейство и приятели от Юта бяха нападнати във войната между два престъпни наркокартела, в резултат на което бяха убити американски граждани, включително малки деца, а някои са изчезнали", писа той в туитър и допълни, че "ако Мексико иска помощ тези "чудовища" да бъдат изтрити от лицето на земята, САЩ желаят да се включат и да свършат работата бързо и ефективно".

"Картелите станаха толкова големи и мощни, че понякога трябва армия, за да победиш армия!", каза още Тръмп. Предложението му за помощ беше отхвърлено от Обрадор, който заяви, че не приветства чужда намеса за справяне с подобни случаи.

Мормоните били нападнати в засада,

след като са тръгнали от намиращата се в района сектантска общност с три джипа. Жертвите са застреляни на три различни места близо до границата между щатите Чихуахуа и Сонора. Седеммесечното бебе Фейт Мари Джонсън оцелява часове без храна и вода в обстрелван с куршуми SUV, докато пристигнат роднините й. По чудо куршумите, които летят около нея, не я уцелват. Майка й е сред трите жени и шестте деца, убити от картела.

Останалите са близнаци на 6 месеца и деца на 8 и 10 години. Други пет деца са оцелели, но са простреляни в гърба, краката, ръцете и гърдите и са откарани в болница във Финикс, Аризона.

Кървавото нападение предизвика възмущение

от Мексико до Юта и Белия дом и насочи вниманието на САЩ отново към насилието на юг от границата. Мексикански прокурори смятат, че отговорни за клането са картелите, които водят война помежду си за изгодните маршрути за контрабанда на наркотици към САЩ.

Мексиканският министър на сигурността Алфонсо Дурасо заяви, че въоръжените нападатели вероятно са помислили, че големите джипове са на съперничещи банди и са нападнали семействата на мормоните погрешка. Но според мексиканските медии жертвите са от семейство ЛеБарон, което е от преселила се преди няколко десетилетия от САЩ мормонска общност. Тя се противопоставяла на престъпността.

Местният активист Джулиан ЛеБарон, който помогна за спасяването на бебето от колата, е един от най-пламенните оратори в поредица от протести срещу насилието на наркокартелите след 2011 г. Той описва инцидента през ноември като "клане" и допълва, че

някои от мормоните били изгорени живи

Мексиканската телевизия показа овъглена кола. Има изчезнали.

Властите са убедени, че това е дело на наркокартела, някога управляван от мексиканския наркобарон Ел Чапо, казва прокурор, според в. "Мирър". Става дума за клетката на Синалоа - Лос Ягуарес (Ягуарите), която действа в региона.

Новосформираният картел контролира част от територията от 2017 г., когато я превзема в кървав конфликт. Оттогава Лос Ягуарес води война със съперници за контрол над изгоден коридор за наркотрафик, а също се смята че е замесен и в трафик на мигранти за САЩ, твърди прокурорът на щата Чихуахуа Сесар Пениче Еспеел. Правителствата на двата щата Чихуахуа и Сонора излязоха със съвместно изявление, с което съобщиха, че е започнало разследване за убийството на мормоните.

Клането южно от американската граница е само последният пример за нарастващата несигурност в Мексико. Инцидентът поднови стария дебат за това

как да се спре потокът на наркотици

от Мексико към САЩ и как да се унищожат наркокартелите, които тероризират страната.

Силата на тези престъпни организации пролича през октомври т.г., когато мексиканските спецчасти заловиха 29-годишния Овидио Гусман Лопес, син на Хоакин "Ел Чапо" Гусман, бивш лидер на картела Синалоа, който сега изтърпява доживотна присъда в затвор с максимална сигурност в Колорадо, след като беше осъден.

В това време синовете му Овидио Арчивалдо и Хесус Алфредо Гусман - "Лос Чапитос", поеха ръководството на картела Синалоа заедно с Исмаел "Ел Майо" Самбада, бивш партньор на Ел Чапо. Овидио Арчивалдо Гусман бе заловен в град Кулиакан, столица на щата Синалоа. Това доведе до тежки престрелки на 17 октомври т.г. между въоръжени мъже от картела и мексиканските сили за сигурност, в които картелът Синалоа надделя над органите на реда.

Бойците от картела на Ел Чапо използваха снайпери 50-и калибър,

за да атакуват мексиканските правитествени части. Властите предпочетоха да прекратят операцията "за да гарантират благосъстоянието и спокойствието на местните хора". И освободиха сина на Ел Чапо само часове след задържането му.

Междувременно бяха намерени 19 трупа в западния град Уруапан. Девет от тях висяха от надлез, а седем бяха изхвърлени край пътя. Сред висящите от надлеза тела две бяха на полуголи жени, а край тях се вееше знаме с инициалите на наркокартела "Джалиско" и надпис върху пластмаса – цитат на съперничещата банда Виаграс.

"Бъди патриот, убий Виаграс!". Тази тактика на сплашване често се използва в районите с наркоконфликти. Пак през октомври наемници, заподозрени в принадлежност към друга престъпна група, нападнаха в засада и убиха 13 полицаи в съседния щат Мичоакан. Гангстерите изстреляха куршуми 50-и калибър от засада.

Адриан Лопес, главен прокурор на щата Мичоакан, твърди, че бандите се стремят към контрол над района. "Между местните групи на различни престъпни банди се води нарковойна. Те се борят за териториален контрол върху производството, разпространението и потреблението на наркотици", казва Лопес.

"Черната серия" през октомври продължи - 14 цивилни и един служител на реда загинаха в престрелка между членове на престъпна група и сили за сигурност в Гереро близо до град Игуала. Същия месец американски

журналист

от “Нешънъл Джиографик”

бе прострелян

в крака по време на интервю с наркодилър в щата Чихуахуа, а предполагаемият дилър и сътрудник бяха убити. Убийството на наркодилъра е станало при засада, направена от група жени. Двама души, свързани с местни престъпни синдикати, са били убити през април в същата къща, в която журналистът и екипът му са поставили камери.

Въпреки че харчи милиарди долари срещу картелите, Мексико все още не може да овладее насилието. Хиляди полицаи, войници, членове на банди и цивилни умряха, след като бившият президент

Фелипе Калдерон обяви война на контрабандистите

на наркотици

малко след избирането му през 2006 г. Мексиканските наркодилъри намират начин да се снабдяват с добри оръжия.

Според в. "Ню Йорк таймс" за 2018 г. 70 процента от оръжията, които мексиканските сили за сигурност са заловили и предали в Бюрото за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви, са произведени или купени от САЩ. Оръжията на мексиканските наркокартели включват и хиляди "Калашников" и AR-15, които те могат да трансформират в напълно автоматични, твърди свидетел в процеса срещу Хоакин Гусман и експерт по огнестрелно оръжие.

Бандите са въоръжени и с със стотици снайпери 50-и калибър, които изстрелват куршуми с размер на ножове. Тези извънгабаритни оръжия се продават в магазини в няколко щата в САЩ.

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор дйде на власт с обещанието да намали кръвопролитията и създаде Национална гвардия, която пое задачата от военната и федералната полиция да се бори с наркокартелите. По време на кампанията той каза, че стратегията му ще се състои в "прегръдки, а не в пушки".

Въпреки това убитите през първите девет месеца на тази година са 22 059 в сравнение с 21 581 за същия период на миналата година. Но все още няма отговор на въпроса какво да се прави, за да се подобри сигурността. Националната гвардия е разположена в горещи точки в цялата страна. Въпреки това на тези войски е възложена мисията да спрат потока от мигранти от Централна Америка, а не да ограничат престъпността, смятат анализатори.

Контингент от 15 000 души беше изпратен на границата между САЩ и Мексико през юни. Още 2000 души бяха изпратени до южната граница на Мексико с Гватемала, където 4500 военнослужещи вече са разположени в района. Мнозина обвиняват президента, че се старае повече да защити границата на САЩ, отколкото да се справи с насилието в Мексико.

"Стратегията на президента Лопес Обрадор не работи. Ето защо само преди няколко дни поискахме да я промени. Той трябва

да действа срещу частните милиции,

които са в услуга на престъпните групировки, той трябва да наложи закона, трябва да предприеме действия, за да се сложи край на безнаказаността, която виждаме в момента ", каза през ноември Хосе Антонио Ортега, президент на Гражданския съвет за обществена сигурност и наказателно правосъдие в Мексико.

"Посланието, което изпращаме на престъпниците, е, че

тук те могат да убият, отвлекат, изнудват

и президентът няма да тръгне срещу тях, а ще повика майките им, за да им чете морал. Това означава стратегията "прегръдки, а не пушки", каза Ортега.

Според журналистката Исабел Ернандес всъщност правителството няма стратегия срещу наркокартелите и хората смятат, че насилието ще ескалира. Вече няма граница, която да разделя тероризма и организираната престъпност в Мексико, смята Ернандес и допълва, че Мексико има проблем с войната с наркотиците и корупцията, толерирана от десетилетия от управляващата партия.

"През последните 18 години в Мексико се случват неща, които биха били разглеждани като военни действия от други страни и биха били осъждани от международната общност. В други страни гражданското общество би мобилизирало и поискало от своите правителства прекратяване на насилието и безнаказаността", казва Ернандес.

Овидио Гусман, един от синовете на Ел Чапо, беше арестуван през октомври и веднага след това освободен от своите.
Овидио Гусман, един от синовете на Ел Чапо, беше арестуван през октомври и веднага след това освободен от своите.