Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Осама бин Ладен и Ал Багдади
Осама бин Ладен и Ал Багдади

Лидерът на ИДИЛ се самовзриви с колан с експлозиви заедно с три от децата си

ДНК, взета по-рано от бельото му, доказва, че жертвата е той. Умря като куче, заяви Тръмп

Шефът на “Ал Кайда” е убит в къща в Пакистан преди 8 г.: Застрелях го 3 пъти в челото. Падна с изплезен език, казва командосът

26 октомври 2019 г. US командоси от спецотряда "Делта" активират секретната операция с кодово име "Кайла Мюлер". 8 хеликоптера и 2 безпилотни самолета кацат в Идлиб и атакуват къща в село Башира, където предполагат, че се намира лидерът на ИДИЛ Абу Бакър ал Багдади.

Осем години преди това, на 1 срещу 2 май 2011 г., американски военни спецчасти стартират операция "Копието на Нептун", като с 2 хеликоптера навлизат от Афганистан в пакистанския град Аботабад.

Първият катастрофира при кацането, но вторият успява да се приземи. Целта на командосите е да

залавят лидера на “Ал Кайда” Осама бин Ладен,

който бе отговорен за атентатите в САЩ през 2001 г.

"Самата акция по ликвидирането на Ал Багдади има сходна схема с тази на неговия конкурент от “Ал Кайда” - споделя арабистът Владимир Чуков. - Основните оперативни компоненти са наблюдение, проследяване, разузнавателно сътрудничество между различни центрове, чийто основен координатор и потребител са САЩ. Последните търсят и поддържат баланса между информацията от отделните разузнавателни източници, тъй като често те са в регионална конкуренция. Информацията се филтрира и селекционира съгласно оценката за нейната достоверност."

Въпреки приликите двете операции се различат по един основен фактор. В случая с Ал Багдади американците имаха бази в Сирия, познаваха района и им беше доста по-лесно да създадат организацията за нападение. При залавянето на Осама бин Ладен акцията бе реализирана в Пакистан, където САЩ нямаха военни пунктове, не познаваха местоположението, нямаха канали за комуникация, разпространение на боеприпаси и командоси. Цялата логистика, техника и хора трябваше да проникнат в страната от чужбина, което е доста по-сложно.

Всъщност ЦРУ разследва Ал Багдади още от 2003 г., когато е духовник в джамия в Ирак, но година по-късно се присъединява към екстремистко движение, заради което е задържан за няколко месеца в затворническия лагер "Бука".

През 2010 г. става водач на “Ислямска държава”,

като е изтъкнато едно от големите му предимства - има докторска степен по ислямски изследвания.

През този период обаче животът му е обвит в мистерия, защото се появява едва през юли 2014 г. с проповед в джамия в Мосул точно след като терористи от "Ислямска държава" бяха завзели иракски град и обявиха създаването на халифат.

Малко преди това Багдади е пленил американската доброволка Кайла Мюлер и я е превърнал в секс робиня. Насилвал я и я изтезавал в продължение на 2 г., докато през 2015 г. я убива.

Именно по тази причина американското военно разузнаване използва името й за наименование на секретната операция срещу него.

При акцията срещу Осама бин Ладен няма такава сантименталност. "Копието на Нептун" е тризъбец, част от знака на военноморските сили на САЩ.

Лидерът на “Ал Кайда” попада в полезрението на американските тайни служби след атентатите през 2001 г. Въпреки че ЦРУ се опитва постоянно да следи Осама, откриването и ликвидирането му отнема 10 години.

Подобна е ситуацията и с Ал Багдади. Независимо че години наред той се подвизава основно на територията на Сирия и доста агенти знаят за вероятното му местонахождение, чак сега е открит най-удобният момент за убийството му.

Преди 5 месеца приоритет №1 за ЦРУ става локализирането на точното местонахождение на терориста. Събират се всякакви данни, а в организацията участват кюрди и военни от Ирак, Турция и Русия.

Крайното

решение за ликвидирането му е взето преди месец,

когато спецслужбите на Ирак, Турция и кюрдските части се договарят да помогнат на американските командоси да стигнат безпроблемно до точното местонахождение. За тази цел Турция предоставя въздушното си пространство, откъдето преминават самолетите на САЩ.

48 часа преди операцията от района на сирийско-иракската граница с помощта на трафиканти тръгва кортежът на Ал Багдади към скривалището му в Бариша. Бункерът бил построен през 2018 г. и принадлежал на лидера на терористичната група "Хурас ад дин" Абу Мохамед ал Халаби.

"Някои твърдят, че тази информация е подадена от кюрдите - смята Чуков. - Други източници предполагат, че придвижването е било през Турция. Може би то е било достатъчно продължително, тъй като с него са били заместникът му, двете му жени и 17-те деца. Вероятно пътуването е продължило поне две седмици, за които Тръмп говори, че Ал Багдади е бил наблюдаван."

Кюрдите предоставили и информацията, че той се готвел да се премести в сирийския град Джераблус. За тази цел ЦРУ разработил и план Б.

След като Ал Багдади пристигнал, иракското разузнаване подало на САЩ точното местонахождение, което позволило на командосите да преминат към конкретиката. Източници на решаващата информация се оказали мъж и жена от вътрешния кръг на терориста, които били арестувани.

Благодарение на техните сведения е открито тайно място в иракската пустиня, където се съхранявали документи, съдържащи местонахождението му.

Тръмп дал разрешение операцията да се активира, след като

агент под прикритие предоставил бельото на Ал Багдади,

от което била взета ДНК за тест за самоличността му. Това разкри старши съветникът на Сирийските демократични сили Полат Кан.

Около селото всички въоръжени групи били терористи на “Ислямска държава”, затова е извършена и десантна въздушна операция.

Американските военни нападнали къщата, в която се укривал Ал Багдади, и се опитали да го заловят жив.

Според Доналд Тръмп лидерът на “Ислямска държава” "хленчел, крещял и плачел като страхливец. Президентът наблюдавал цялата операция и твърди, че всичко било като на кино.

Ал Багдади не се предал и влязъл в тунел без изход с три от децата си, където с помощта на колан с експлозиви се самовзривил. Загинали наследниците му и двете му жени.

След това тунелът се срутил и това затруднило достъпа до трупа на Багдади. Операцията продължила около два часа, а направен ДНК тест по-късно доказал, че трупът наистина е на най-търсения терорист.

Когато военните напуснали този район, Доналд Тръмп се похвали в туитър, че нещо голямо се е случило. На следващия ден той сподели за успеха на операцията на официална пресконференция, обявявайки, че Ал Багдади е "умрял като куче".

В хода на акцията са ликвидирани още няколко ръководители на “Ислямска държава”, както и Газван ар Рауи, който оглавявал службата за сигурност на халифата.

Доналд Тръмп не пропусна да посочи, че тази операция е била доста по-значителна и успешна от ликвидирането на Осама бин Ладен.

Анализаторите обаче не смятат така, тъй като

при залавянето на лидера на “Ал Кайда” рискът бил по-голям

заради провеждането на акцията на територия, на която САЩ нямат никакви позиции, военни бази, части и достатъчно помощници и източници. Данните идвали от куриер, който в последния момент издал точното местонахождение на Ладен.

Тогава на 1 май 2011 г. в 13,25 ч. Барак Обама дава ход на секретна военна операция "Копието на Нептун" срещу терорист №1. След 26 минути два хеликоптера отлитат към Афганистан.

Към 15,30 часа командосите се спускат в Пакистан северно от Исламабад и атакуват скривалището на Бин Ладен. Един от хеликоптерите катастрофира, но въпреки това операцията продължава.

В 15,32 ч. президентът Обама е в Оперативната зала на Белия дом и получава първия доклад за ситуацията. В него се казва, че бин Ладен се намира на третия етаж на къщата, където го откриват двама командоси.

"Той хвана най-младата си съпруга за раменете и я изблъска напред към нас, а близо до него имаше три автомата АК-47 - споделя военният, когато убива Осама бин Ладен. - Не зная дали тя имаше бронежилетка, или беше изблъскана, за да се пожертва за двамата. Той имаше оръжие в обсега си и беше заплаха. Трябваше да го прострелям в главата, за да няма възможност да се взриви. Беше уплашен и объркан. Застрелях го два пъти в челото. В следващата секунда той се свлече на земята. Падна на пода пред леглото си и аз отново го прострелях. На същото място. Беше мъртъв, с изплезен език и не се движеше."

Сблъсъкът с Бин Ладен продължил само 15 секунди, а тялото му било преместено на първия етаж и поставено в чувал.

Спецотрядът извлякъл всички данни от компютъра му

и в 16,05 ч. хеликоптерът напуснал района. Минути по-късно той се разбива, но екипажът оцелява и за тях е изпратен друг самолет. В 17,53 ч. военните се връщат в Афганистан, където американски адмирал ги поздравява за успешно приключилата акция.

Към 19 часа Барак Обама получава официално потвърждение, че ликвидираният е Осама бин Ладен, и дава пресконференция. За разлика от него Тръмп съобщава на следващия ден новината за Ал Багдади. Вероятно защото президентът е изчакал всички тестове.

На 2 май тялото на Ладен е изхвърлено от палубата на американски самолетоносач в северната част на Арабско море, както повеляват ислямските канони.

По същия начин бе постъпено и с останките от трупа на Ал Багдади, които бяха преместени в Ирак и след това изхвърлени в морето.

Операциите на САЩ не спират дотук, тъй като следващата им цел е да ликвидират новия лидер на “Ислямска държава” Абдулах Кардаш.

Той е прочут с жестокостта си

и именно затова е избран за заместник от самия Ал Багдади.

Приживе така постъпи и Бин Ладен, посочвайки за свой наследник сина си Хамза, който бе ликвидиран от щатски командоси в края на август тази година.

Едва ли битката с тероризма ще приключи с убийството на Багдади, но успешната операция дава надежда, че това ще е началото на края на кроежите за халифат.