Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тандемът Мечков - Биберов (от ляво на дясно с белезниците) при едно от делата в спецсъда.  СНИМКИ: ЕЛЕНА ФОТЕВА
Тандемът Мечков - Биберов (от ляво на дясно с белезниците) при едно от делата в спецсъда. СНИМКИ: ЕЛЕНА ФОТЕВА

Николай Мечков отново клиент на спецпрокуратурата като лидер на групата

В схемата нелегално участвал доживотникът Стоян Димитров-Толупа

Сред задържаните е Петър Биберов-Кюфтето, разследван за палеж срещу фоторепортер

На 14 октомври Бургас осъмва блокиран от полиция. Маскирани и тежковъоръжени ченгета атакуват жилища, офиси и автомобили по разследване на ГДБОП и спецпрокуратурата за действаща организирана престъпна група (ОПГ) за изнудвания чрез заплахи и насилие.

Разбитата нова ОПГ всъщност се оказва със стари кримигерои. В ареста попадат охранителният бос Николай Мечков, няколко пъти клиент на спецпрокуратурата, аверът му и съпроцесник в повечето дела Петър Биберов-Кюфтето и още осем души. Затова за Мечков и Биберов арестът на 14 октомври т.г. си е истинско дежавю.

Престъпната организация влиза в полезрението на бургаската полиция преди осем-девет месеца.

Бандата е пребивала собственици

на хотели и магазини, за да сключват договори за охрана с фирми на нейни подставени лица, тормозила конкуренти, за да се откажат от бизнеса си.

Групата печелила и от лихварство в Бургас и околните села, често наемала магазини през летния сезон, но след като плащала първия наем, ползвала обектите без пари. Наемодатели, които се опитвали да си потърсят вноските, били пребивани. Освен това хората на Мечков тормозили психически и физически търговци да зареждат хляб от посочена от тях фирма, разкриват от спецпрокуратурата.

Един от потърпевшите се оказва айтоският бизнесмен, бивш общински съветник и бивш кандидат-кмет Стоян Колев. Той твърди, че преди 2 г. Мечков и подставени лица

му откраднали хлебозавода,

като го принудили чрез натиск и физическа саморазправа да им припише дяловете си във фирмата. Колев разказва за преживения ужас в кулоарите на Бургаския окръжен съд на 15 октомври, където пък се явява като клиент на Темида и е осъден условно за укриване на данъци.

Според спецпрокуратурата бандата на Мечков се състояла от седем души, между тях и авера му Петър Биберов-Кюфтето, който пък се разследва за

палеж срещу бургаския фоторепортер Борислав Пенков.

В схемата бил и доживотникът Стоян Димитров-Толупа, осъден като поръчител на атентата срещу несебърския бос Митьо Очите на 9 ноември 2001 г., когато кола бомба уби съпругата на боса, брат й и бодигард в Несебър. Затворникът комуникирал с останалите членове на бандата чрез мобилно приложение на нелегален телефон, внесен зад стените на старозагорския затвор, твърдят запознати.

И Мечков, и Биберов са с дебели кримидосиета, макар че през последните години Мечков се опитва да "осветли" бизнеса си, оглавявайки една от водещите охранителни фирми в Бургас, има и траурна агенция. Става дори тамплиер и като такъв присъства на откриването на паметна плоча в Свети Влас за 900-годишнината на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим през май м.г., разкриват очевидци пред "168 часа".

През 2016 г. Мечков и Биберов отново са арестувани при зрелищна акция в Бургас заедно с още 12 души. Някои са изведени с белезници от хотели и офиси в центъра на Бургас, а десетки минувачи стават очевидци на

безпрецедентната полицейска операция,

която изглежда като на кино. Двамата авери са обвинени като тартори на ОПГ за рекет, палежи, дрога и трафик на мигранти. Година-две след шумната акция обаче спецпрокуратурата прекратява разследването срещу Мечков.

Петър Биберов-Кюфтето пък пробва да направи "наркокариера" след ареста на Очите през април 2007 г., оглавява за кратко група, но тя е разбита година по-късно. Към момента Кюфтето се разследва като поръчител на палеж срещу бургаския фоторепортер Борислав Пенков.

През нощта, докато Пенков спи в апартамента си,

неизвестни палят входната врата на жилището му,

подхвърляйки запалена автомобилна гума. Пожарът се разраства и нанася сериозни щети на целия вход в блока. Като по чудо няма жертви.

Биберов е задържан след показания на таен свидетел, който твърди, че Кюфтето поръчал палежа първо на него, но той отказал, защото ставало дума за журналист. Враждата между Биберов и фотографа е от година по-рано.

През ноември 2017 г. Пенков е изпратен да снима щети от пожар в заведение в Морската градина, но там с ритници го посреща Биберов. Две седмици преди палежа той се признава за виновен за побоя над журналиста и бе осъден на 1 г. пробация след извънсъдебно споразумение.

След ареста на Кюфтето поръчковият палеж започва да се разплита и бургаски криминалисти вкарват зад решетките още двама. Това са дясната ръка на Кюфтето Румен Янакиев, обвинен като

директен извършител,

и рецидивистът с 22 присъди Данаил Стефанов-Дъндито. Негова ДНК пък е открита при огледа след палежа срещу фотографа. Разследването на огнения атентат все още не е приключило, а пострадалият Пенков е категоричен, че възприема случилото се като опит за убийство.

Стоян Димитров-Толупа "поръчва" Очите, но загиват жена му, брат й и бодигард.
Стоян Димитров-Толупа "поръчва" Очите, но загиват жена му, брат й и бодигард.

Преди 11 г. пък Мечков е арестуван и разследван за оглавяване на наказателна бригада, станала известна като "бандата с кирките". Срещу групата имаше повдигнати обвинения за наркоразпространение, за палежи на коли и забиване на кирки по автомобили, което се оказа изцяло "бургаски патент", придобил особена популярност по онова време. Методът толкова се разпространи, че през ден в полицейските хроники фигурираха подобни

наказателни акции.

Разследващи си спомнят, че отличаващата се с изключителна агресивност банда се е опитвала да заеме опразнената ниша от структурата на Димитър Желязков-Очите, разбита през април 2007 г.

След ареста Мечков прекарва една година зад решетките. Но прокуратурата е принудена да пусне него и партньорите му, тъй като изтича максималният законов срок за задържане под стража, без да е внесен обвинителен акт.

След създаването на спецпрокуратурата тя поема бургаската банда с кирките. През годините делото ту тръгва, ту се връща за доразследване, спомня си спецмагистрат. Проверка на "168 часа" установи, че делото е в Апелативния специализиран съд, но междувременно то е приключило за бургазлията Николай Мечков с

оправдателна присъда.

Мечков и Биберов са арестувани за кратко и през октомври 2014 г. при опит да изтъргуват спазарени вече гласове за изборите. И по това дело обаче присъди няма.

Но докато тандемът Мечков - Биберов периодично влиза и излиза от ареста, голямата изненада при разбиването на поредната престъпна група по морето бе доживотникът Стоян Димитров-Толупа. Това е смъртният враг на Митьо Очите, който вече 17 г. е зад решетките.

Димитров бе признат за виновен и осъден на три инстанции като човека, поръчал кървавия атентат, убил съпругата на Димитър Желязков. Заедно с него доживотен затвор без право на замяна получиха извършителите Иван Рибов от Поморие и Кероп Погосян.

На 9 ноември 2001 г. избухва бомба, натъпкана в старо червено жигули, паркирано пред блока на несебърския бос в Новия Несебър. Бомбата е предназначена за него, но разкъсва съпругата му Тянка, брат й Славчо Славчев и охранителя Николай Бъчваров.

Враждата между Толупа и Очите

се изостря

след убийството на неговия приятел и партньор Георги Сивков, застрелян през 2000 г. Сивков се смята за основоположник на първите мрежи за наркоразпространение в Бургас и някои съседни курорти.

Малко след това обаче в Несебър се появява друг играч със сериозни апетити към наркопазара. След като Сивков е застрелян пред бургаска дискотека, Толупа се чувства застрашен и подготвя атентат срещу Митьо Очите, разказват посветени.

И до днес те си спомнят как още преди убийството на Георги Сивков Толупа се опитал да ликвидира несебърския бос. Наел килъри, но те изпели всичко на Митьо Очите. Той пък инсценирал смъртта си, като се залял с кетчуп, след което наредил да го снимат и да пратят снимките на Толупа.