Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Боксьорът Борис Станчов заема името на братовчед си и обикаля залите в Европа, за да го ползват като пушечно месо

Отиваш на предварително уговореното място в уречения час с ясното съзнание, че ще трябва да ядеш бой. И то много бой. А после за предоставените услуги получаваш малко над минималната работна заплата.

Парите се стопяват за няколко дни и си принуден да търсиш следващото опасно за живота приключение. Предварително ти е ясно, че ще боли много и ще ти струва още едно парченце от здравето, а и от самочувствието.

Борис Станчов очевидно не се притеснява да поеме риска, защото парите му трябват. Младият боксьор сигурно е мечтал, че един ден ще се измъкне от порочния кръг и на свой ред ще започне да трупа победи, а други прохождащи бойци ще ядат пердах за жълти стотинки.

Боби така и не успява да дочака своя момент на слава.

На боксова галавечер в Албания той пада на ринга и повече не идва в съзнание. Внезапната гибел на 21-годишното момче от Нови Искър сякаш отваря кутията на Пандора в българските боксови среди. На бял свят излизат куп скандални подробности, които за пореден път създават впечатление, че българският спорт продължава да се управлява от законите на джунглата.

След смъртта на младока се оказва, че близо две години се състезава под фалшива самоличност. Боби се представял в боксовите среди като Исус Величков. Така се казва неговият братовчед, който също се боксира. Измамата лъсва чак сега и става причина за стряскащо объркване. Часове след трагедията българските медии съобщават, че в Албания е загинал българският боец Исус. Негови роднини и приятели са шокирани от новината и звънят на родителите, за да изкажат своите съболезнования. В този момент обявеният за мъртъв младеж успява най-сетне да обяви публично, че е жив и здрав. Чак тогава става ясно, че наистина има починал български боксьор, но това е братовчедът на Исус, който е ползвал неговата самоличност, за да ходи по галавечери и да се боксира за дребни суми.

Как се е случила измамата ли? Никой от замесените лица не може да обясни. Самият Исус признава, че е отдал под наем името си на роднината, но не знаел защо Боби е организирал шашмата.

Исус Величков
Исус Величков

Личният мениджър и треньор на починалия боец - Венци Георгиев, на свой ред се закле, че нито за миг не се усъмнил в нещо нередно.

"При мен всичките му документи бяха на името на Исус. Навсякъде го знаеха с това име. В хотела го регистрираха така, на кантара го наричаха по същия начин. Чувах, че му викат и Боби Джи, но бях убеден, че това е прякор. Всеки има такъв в бокса. Не съм и предполагал, че може да ме лъже за името си", опита да снеме всякаква отговорност от плещите си опитният мениджър. Защо обаче Боби Станчов решава да се скрие под чужда самоличност?

Според едната версия така той е успял да заличи криминалното си минало. А според другата Борис е имал здравословни проблеми, заради които не биха го пуснали да се бие. Станчов вече не може да даде обяснение, а всички други замесени само вдигат ръце и гледат да се измъкнат от отговорност.

Родителите на загиналия боец са убедени, че тяхното момче е станало жертва на алчни началници. Самите те са категорични, че не са знаели за двойната му игра. Сега търсят вина в околните и се заричат да получат възмездие.

"Детето ни е убито. Беше в разцвета на силите си, не знаеше какво е доктор. Сигурно са му сложили някакви хапчета във водата между рундовете. Убиха го. А после ни донесоха портмонето, в което бяха документите на него и на Исус, както и 400 евро. Това е бил хонорарът му за участието в мача", разказа опечалената майка Симеонка.

От думите й излиза, че животът на сина й е бил оценен на 400 евро. Звездите в професионалния бокс едва ли биха повярвали, че на тази земя има техен колега, който би се съгласил да участва в бой за толкова малко пари.

Боби Станчов обаче явно е бил доволен от предлаганите му условия, колкото и мизерни да изглеждат те на фона на заплащането в боксовите среди.

Познатите имена в професионалния бокс се бият за хонорари от десетки и стотици хиляди евро. Големите звезди вече взимат милиони. Боби е част от тези момчета, които не са известни, нямат особени амбиции да пробият и най-често влизат в ролята на пушечно месо.

Точно такива бойци камикадзета са особено търсени в професионалния бокс. Конкуренцията там е особено ожесточена в наши дни. Младоци със сериозни възможности и мощни мениджъри искат колкото е възможно по-бързо да влязат под светлината на прожекторите.

За целта се нуждаят от лесни победи, които да ги изкачват към върха на ранглистата.

"Всяко момче иска да е Кубрат Пулев, но това не се постига лесно. Кобрата първо мина през аматьорския бокс, където срещна и слаби, и много силни противници. Таланта си го имаше, но големият му опит го направи това, което е сега.

На някои младоци не им се чака толкова. Искат всичко и веднага.

Затова и карат мениджърите си да ги уреждат със слабаци, които нямат особен интерес да побеждават. За тях е важно да си вземат парите след края на мача. Така и двете страни са доволни. Победителят си помпа визитката, а победеният е изкарал няколкостотин евро за прехраната си", разказва пред "168 часа" мениджър, който е врял и кипял в подобни игрички.

Борис явно е бил част от схемата и досега почти винаги е играл от страната на губещите.

В досегашната си кариера има две победи, а останалото са загуби. По традиция от подобен род боксьори се иска да издържат поне до 5-6-ия рунд, за да има интрига и да не се губи зрителският интерес. Става дума за момчета, които не са подготвени за тежките натоварвания в професионалния бокс.

Често предварително уговорените да бъдат жертви не могат да се възползват и от елементарни удобства като резервиран хотел, осигурена храна и услугите на специализирани лица като лекар и масажист. Задължават ги сами да се доберат до залата и да се качат на ринга без никаква предварителна подготовка и дори елементарна загрявка.

По време на фаталния мач в албанския град Шкодра Борис Станчов пада на земята, без да е получил удар от съперника си Ардит Мунжа. Подобно стечение на обстоятелствата навежда на мисълта, че той най-вероятно е починал от сърдечна недостатъчност.

Всички официални лица изчакват резултатите от аутопсията, за да коментират по-обстойно. Но и сега е ясно, че някой по веригата не си е свършил достатъчно добре работата и така неволно е помогнал да се стигне до трагичната гибел на Боби.

"Ще изчакаме резултатите от разследването, но според мен състезателят се е качил на ринга неподготвен. Лекари, промоутъри и другите официални лица трябва да подхождат по-отговорно при организирането на подобни мачове. За съжаление подобни случаи не са рядкост в професионалния бокс", заяви и министърът на спорта Красен Кралев.

Смъртта на Борис едва ли ще навреди на схемата с на практика предварително решени мачове.

В бокса има твърде много бедни момчета, които са готови да рискуват здравето и живота си само и само да припечелят някой лев допълнително. Самият факт, че загиналият боец близо две години се бие под чуждо име, показва ясно колко е занижен контролът в този спорт.