Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Някогашното дете чудо на европейския баскетбол сега е завършен играч благодарение на опитен треньор и грижовен гуру

Никой сериозен специалист не слагаше испанците в сметките си за световното по баскетбол. Очакванията бяха американците да дойдат в Пекин и да вземат своето, въпреки че се явиха на шампионата едва ли не с третия си отбор. На иберийците предричаха достойно представяне и сравнително ранно отпадане.

Само че събитията се развиха по съвсем друг начин на китайска територия.

Янките глътнаха вода и си тръгнаха с подвити опашки, а уж уморените и твърде тромави испанци включиха на трета и натиснаха газта, за да спечелят титлата за втори път след тази, завоювана през 2006 г. А големият герой в Пекин се казваше Рики Рубио.

Опитният плеймейкър в състава на новия световен шампион съвсем заслужено бе избран за най-полезен играч на първенството. По време на награждаването в очите на Рубио имаше сълзи на щастие, но и на мъка. В изключително емоционална реч той посвети успеха на майка си, която си отива от този свят преди 3 години.

“Това бяха специални мигове за мен, които ще помня до края на живота си. Опитвам се да се насладя на всеки момент, защото знам, че хубавото отлита по-бързо от лошото", със сълзи на очи заяви Рубио и веднага след това разкри за своята най-голяма болка и в същото време стимул да се изкачи на върха.

"Загубих моята майка, но тя не е преставала да бъде до мен през тези три години. Именно тя ме караше да давам най-доброто от себе си. Никога няма да има друг човек на света, който да ме е обичал повече от нея. Толкова силна любов не може да бъде погубена. Тя все още ми дава енергия и ме кара да бъда по-добър човек. Чувствам тази енергия и знам, че не бива нито за миг да се отклонявам от правия път", проплака още баскетболист номер 1 на световното.

Признанието му просто нямаше как да не трогне хората по целия свят. В родината му организираха царско посрещане. Най-полезният играч и съотборниците му предизвикаха повече емоции, отколкото ако националният отбор по футбол беше станал първи на мондиала. Големият герой обаче не се впусна в луд купон. У дома той е известен като умерен човек, който не бяга от забавленията, но и не се страхува да си остане у дома насаме с мислите си.

Навремето го нарекоха детето чудо на европейския баскетбол, след като стана най-младият играч в испанската ACB лига за всички времена и в невръстна възраст спечели олимпийски медал, европейско злато и куп клубни отличия с "Хувентуд" и "Барселона". Просто нямаше как да не го привлекат в NBA, където възходът му продължи.

Само че все нещо му липсваше да се изкачи до самия връх и Рубио се зае да изглажда ръбовете в иначе високата си класа. В родината му го подиграваха, че е тръгнал по разни екстрасенси, за да се освободи от вредната припряност, която му пречеше във важните моменти. Рики не обърна внимание на закачките и продължи да работи с известния гуру Робин Шарма, който го научи как да медитира и да се освобождава от вредните емоции.

Друг важен ход на талантливия баскетболист беше привличането на бившия испански национал Раул Лопес за негов личен треньор. Славният плеймейкър от близкото минало се погрижи Рубио да подобри техническите си умения и да се научи да контролира ритъма на игра на отборите, в които се подвизава. Точно това беше основната сила на Рики по време на световното в Китай. Във важните моменти той караше целия отбор да се мобилизира и да вземе надмощие над противника.

"Срещнах по пътя си ценни хора, които ме научиха да се радвам на случващото се на игрището. Не изпитвам умора или отегчение от тренировките. Напротив, колкото повече се натоварвам, толкова повече радост нахлува в душата ми.

Пожелавам на всеки човек по тази земя да обича това, което работи, и да го върши с ентусиазъм. Само тогава успехите са възможни", категоричен е любимецът на цяла Испания.