Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Едно тайно и отдалечено от селища място от години е повод за създаването на редица конспиративни теории. Секретна база, пазена под строгия контрол на военните. Зона, в която според легендите учени живеят с извънземни и разработват машини на времето и летателни апарати.

Истината, която знаем, е, че определено "Зона 51" е най-свръхсекретният американски военен полигон. Базата се намира в необитаеми части на Невада, в близост до Лас Вегас и е недостъпна за обикновен човешки крак. И макар мястото да е създадено по време на Студената война, САЩ признават за съществуването му чак през 2013 г. и никога не разкриват какво точно се крие зад стените на зоната.

Дори президентът

не е наясно с

цялата истина

Според официалната информация в "Зона 51" учените проектират нови летателни апарати и правят опити за летене с тях. Изучават чужди оръжия и машини. И в действителност зад стените на военния полигон е създаден SR-71 – най-известният и най-бързият за времето си боен самолет.

Конспиративните теории обаче стигат много по-далеч в предположенията си и са категорични, че американските военни сили крият в "Зона 51" извънземни и останки от НЛО. Интересът към военната база се засилва през 90-те години, когато зоната се появява във филма "Денят на независимостта" и поредицата "Досиетата Х". Американците се вманиачават от идеята, че в страната им в тайна се пазят извънземни, и дори излизат на протести, целящи да разсекретят базата.

Днес, години по-късно "Зона 51" отново предизвиква интерес у обикновените граждани. С навлизането на интернет все повече хора се опитват да привлекат внимание към себе си,

снимайки

се близо до забранената територия

А една шега в социалните мрежи, свързана с тайнственото място, успя да изправи нащрек дори военните сили на САЩ.

Близо 2 млн. души се записват да участват в събитието "Щурм на зона 51. Те не могат да спрат всички нас". А идеята им е да нaхлуят в cтрoгo ceкрeтнaтa бaзa нa aмeрикaнcкитe вoeннoвъздушни cили в пуcтинятa Нeвaдa. Организаторът дори съветва най-бързите и сръчни участници в събитието да откраднат извънземните технологии и да вземат със себе си извънземно същество.

Целта на събитието е да потвърди популярната легенда, че базата съдържа скрити доказателства, че НЛО посещават Земята. Атаката е насрочена за 20 септември и макар самият й автор да е категоричен, че това е просто шега, мнозина са готови да изпълнят заканата.

Описанието на събитието завършва с недвусмисленото предупреждение, че всичко това е майтап. Организаторите предупреждават, че не носят никаква отговорност, ако наистина в Невада се съберат хора.

Американските военновъздушни сили от своя страна също приемат сериозно идеята и се заричат да защитят военната база "Зона 51" в пустинята Невада от "нападението".

"Това е действащ полигон на ВВС на САЩ. Ние не съветваме никого да се опитва да проникне на територията му, където обучаваме американските въоръжени сили," коментира говорителката на ВВС Макендрюс пред "Вашингтон пост".

Дали тайната на зоната ще бъде разкрита съвсем скоро, предстои да разберем. Мястото определено е строго охранявано и няма лесно да се поддаде на закани.

Табели, че срещу нарушителите

се стреля, са поставени на всеки ъгъл

от територията на зоната. Твърди се, че периметърът около "Зона 51" е зареден със сензори за движение. Освен това са инсталирани високотехнологични системи за проследяване, за да е сигурно, че никой неканен гост няма да попадне в Зоната.

Едно от малкото неща, които

се знаят със сигурност

за "Зона 51", е, че освен военни там работят и някои от най-сериозните учени в Съединените щати. Всяка сутрин цивилният екип, чиято анонимност се пази стриктно, се качва на самолет "Боинг" на летището в Лас Вегас и пристига в секретната база.

В края на деня мъжете и жените биват връщани обратно, но са задължени веднага да забравят какво са видели. "Зона 51" е разположена в пустинята Невада и заема около 360 кв. км от нея. Базата включва голям хангар, седем писти, радарни инсталации и още доста по-малки административни сгради, спални и столови помещения.

Поради строгата секретност нищо

не може да

напусне района

– нито боклук, нито поща, нито хора. Единственото, което понякога живеещите в района или преминаващи туристи наблюдават, са светлините през нощта или необичайни летящи обекти.

Военната база е създадена през 1955 г. и е действала в пълна секретност до 90-те години на миналия век, когато бивш служител проговаря пред медиите.

Първият човек, работил в свръхсекретната база, който си позволява да разкрие подробности за нея, е физикът Робърт Лазар, който в едно свое интервю заявява, че му е възложен проект в "Зона 51". Той трябвало

да разработи космически кораб за

друга вселена

Лазар споделя още, че в зоната е видял странни летателни апарати с формата на чинии, от които той е имал възможност да работи едва върху един.

През годините конспиративните теории се засилват, а много учени разказват за базата и работата си в нея. Почти всички обаче по-късно са обявени за луди. Някои от тях са категорични, че са виждали с очите си тела на екземпляри от друга планета. Други споделят, че извънземните в базата са живи петметрови същества, които говорят на неразбираем за учените език.

През 2011 г. журналистката Ани Якобсен допълва конспиративните теории, разкривайки в книгата си "Зона 51", че мястото е създадено, след като през 1947 г. там се разбива космически кораб. Според Якобсен корабът бил съветски, а в него имало генетично създадени деца, които трябвало да всеят страх от извънземните сред американците. Децата пък били създадени от нацисткия учен Йозеф Менгеле. Книгата на авторката се превръща в бестселър, редица американци и до днес вярват, че тя се позовава на думите на учени, работили в тайното място.

Мнозина до днес смятат, че в базата ежедневно се провеждат

опити върху извънземни

или изследвания на технологии, създадени от космически цивилизации. Според уфолози в базата се провеждат експерименти само с катастрофирали НЛО, но някои смятат, че има тайно споразумение между официалните власти и извънземните за неутралитет и невмешателство, като "Зона 51" е място, което извънземните ползват за временна база. В замяна на това те предоставят нови технологии на учените.

Привържениците на конспирацията смятат, че

под земята

има 40 етажа

и базата е свързана с други стратегически обекти и мрежа от подземни железници. Според най-смелите теории "Зона 51" се използва за много повече от поле за тестове на извънземни летящи чинии.

Стига се дотам уфолозите да обявят свръхсекретната зона за

мястото

за срещи на “Маджестик 12”

с представители на извънземни цивилизации. Според много защитници на теорията на конспирацията именно в "Зона 51" е докаран оцелелият член на екипажа, разбил се край Розуел. Освен това базата е посочена и като мястото, където е извършена аутопсията на извънземното, която ни е позната от интернет, както и първите интервюта, които хората правят с представители на чуждоземни раси.

Теориите носят слава на зоната през годините и тя превръща градчетата в близост до нея в популярна туристическа атракция. Заведенията и мотелите там са посветени на темата за извънземните, а намиращата се в близост магистрала носи името "Извънземната магистрала".