Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ефи е стар престъпник. От три години е нелегален. На съвестта му тежат няколко убийства и грабежи още от времето на земеделския режим. Последният му "подвиг" е убийството на агента Неделчо Стефанов.

Този път ченгетата си свършват успешно работата и което е по-важно, не дават жертви. Участниците в операцията получават повишение и финансово поощрение от министъра на вътрешните работи, но повод за празнуване няма. Никой не си прави илюзии, че главата на змея е отрязана. Напротив, всички съзнават, че най-тежките изпитания за полицията и обществото тепърва предстоят, защото насилието ражда насилие.

Черна серия започва

с убийство на полицай

на Васильовден, 14 януари. Привечер центърът на София, и по-точно районът около английската легация, е огласен от трясъка на множество изстрели. Револверната стрелба е последвана от бомбен взрив. След суматохата на ъгъла на "Раковски" и "Евлоги Георгиев" остава да лежи един труп и един тежко ранен.

Жертвите на огнестрелната канонада са агентите от Обществена безопасност Неделчо Стефанов и Александър Кръстев. В късния следобед те напускат работните си канцеларии и решават да отидат на имен ден на свой приятел в Лозенец. Денят е мразовит. Двамата вървят бавно по "Раковски" и водят помежду си неангажиращ приятелски разговор.

Тази романтика е прекратена, малко след като двамата пресичат днешния булевард "Васил Левски". Внезапно със забързана крачка ги задминава едно лице с нахлупена шапка и вдигната яка на балтона. Бдителният агент Неделчо Стефанов веднага подушва, че лицето е престъпник, и тичешком го настига, дръпва го за яката и навира нос в лицето му, за да го види по-добре.

Предполагаемият престъпник е непоколебим. Той изважда на секундата ръката от десния джоб на балтона си, в която се оказва, че държи здраво револвер, и стреля моментално срещу агента. Последният пада на тротоара. Съмнителният тип не се задоволява с това. Без много да му мисли, той стреля три пъти в поваленото тяло на Стефанов,

с което окончателно го довършва.

Междувременно Кръстев хуква след колегата си да му помага, но незнайният бандит стреля и по него и го поваля на земята. Кръстев е ранен в коремната област и изпада в безсъзнание. Постовите стражари пред английската и пред полската легация се втурват към мястото, откъдето идват изстрелите. Двамата почти едновременно излизат от "Любен Каравелов" на "Раковски".

С викове "Стой!" и изстрели във въздуха те хукват да гонят убиеца. Последният хвърля по тях ръчна бомба. Истински късмет е, че взривното устройство не довежда до човешки жертви, но помага на убиеца да се измъкне от местопрестъплението. Той пресича "Евлоги Георгиев" и побягва в посока Борисовата градина.

След минути на мястото на стрелбата се е струпала многочислена тълпа от зяпачи. Малко по-късно идват и полицаите, които с мъка успяват да разпръснат сеирджиите и да отцепят района. Убитият агент

се оказва син на видния

столичен инженер Стефанов.

Неделчо е голям професионалист с много постижения в борбата с политическата престъпност. Нелегалните комунисти и анархисти отдавна са го взели на мушка.

Убийството му става случайно и

не е планирано предварително.

Раненият агент Кръстев е откаран веднага в Александровска болница с опасност за живота, но след няколко часа състоянието му се стабилизира и той прескача трапа. Лекарите изваждат заседналия в тялото му куршум и зашиват разкъсаните вътрешни органи.

Тази поредна улична престрелка в столицата, естествено, е последвана от масови арести и обиски. Разпитани са десетки очевидци. Няколко дни са достатъчни на криминалистите да идентифицират убиеца. Това е анархистът Стефан Иванов-Ефи, отдавна издирван от полицията. С помощта на внедрени агенти в средите на анархистите ченгетата установяват, че той живее нелегално в къщата на Божидар Бинев до Семинарията.

На Богоявление, тогава 19 януари, към 13,30 часа отделение стражари се явява пред въпросната къща. Един от полицаите почуква на входната врата. Отваря Ефи.

Служителят на реда му заповядва да се предаде, но анархистът високомерно отхвърля предложението и

демонстративно започва

да размахва револвера си.

Полицаят не отговаря на провокацията, тъй като във и около къщата има доста хора, включително жени и деца. Полицаите обсаждат къщата. Всички лица са евакуирани на безопасно разстояние. Вътре остават само двама анархисти. Те се качват на тавана, който изглежда почти недостъпен. Съседните къщи също са освободени. В тях не настаняват снайперисти.

Полицаите се опитват да разрешат конфликта без проливане на кръв. Те изпращат хазяина Бинев при квартирантите с предложение да се предадат. Анархистите отказват. Започва да се мръква. Къщата е обсадена от всички страни и осветена от два огромни прожектора.

Към 19,30 часа започва престрелката. Обсадените стрелят периодично през пролуките на покрива. По всичко изглежда, че не разполагат с много боеприпаси. Някои полицаи проникват на първия етаж, откъдето започват да обстрелват бандитите през паянтовия таван.

За да принудят анархистите да се предадат, полицаите запалват дървената конструкция. Огънят се разгаря бавно, защото цялото помещение е пропито от влага. Междувременно ченгетата продължават да стрелят от долу на горе. Не след дълго се чува тежко сгромолясване. В следващия момент

струя кръв потича между

дъските на тавана.

Полицаите разбират, че единият анархист е извън строя, но с другия не знаят какво става. Изчакват половин час. През това време огънят се разраства, а от тавана вече никой не стреля.

Един полицай се престрашава да се покатери по стълбата на тавана. След като вижда двата безжизнени трупа, той съобщава на колегите си да прекратят стрелбата. Пожарът бързо е изгасен от огнеборците, които дебнат близо до сградата. Само покривът е изгорял. Анархистите са били само леко ранени, но понеже пушекът започнал да ги задушава, се самоубиват с по един куршум в главата.

Тяхната самоличност е установена предварително от ченгетата и е потвърдена при разпознаването. Ефи е стар престъпник. От три години е нелегален. На съвестта му тежат няколко убийства и грабежи още от времето на земеделския режим.

Последният му "Подвиг" е убийството на агента Неделчо Стефанов. Ефи е изключително брутален и смел до безразсъдство. С цялото си излъчване всява страх дори у полицаите. Другият убит е Христо Панчев Геков, също анархист и стар клиент на полицията.