Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ромката Исения и 5-има сирийци снабдили   терористи с джипове за $ 9 млн. (Обзор) 39-годишната Исения Асенова СНИМКА: ФЕЙСБУК

Шестимата отиват на съд

Петима сирийци, които живеят у нас, и ромката Исения Асенова успели да купят джипове и пикапи на стойност 9 423 518 долара, или 16 459 023 лв., които били използвани от терористични организации в Сирия. Това става ясно от обвинителния акт срещу шестимата, който бе внесен в спецсъда. Групата, обвинена за финансиране на терористични организации, беше арестувана на 18 януари т.г. Исения е на свобода срещу 20 хил. лв. гаранция. Шестимата действали от 2016 г.

След придобиването на колите те били регистрирани в КАТ- София, на името на българи. Веднага след това били издавани пълномощни на предварително подбрани шофьори. Те откарвали джиповете до до турско-сирийската граница. Там автомобилите били предавани на сирийци, които ги прекарвали във вътрешността на Сирия и ги доставяли на членове на терористични организации. Част от колите били използвани за атентати.

Групата се занимавала с небанкови преводи по арабската система хавала. За прикритие на големите суми касиерът Мустафа Алибрахим ползвал две фирми, регистрирани на негово име. Негови братя и братовчеди пък били главните“хавалдари” в Турция и Великобритания. Те развивали същата дейност. Парите за автомобилите се трупали от комисионата за паричните трансфери.