Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Обвиненият в шпионаж Николай Малинов на митинг на Паметника на Съветската армия
Обвиненият в шпионаж Николай Малинов на митинг на Паметника на Съветската армия

Обвиненият ексдепутат напуснал БСП, защото не бранела интересите на Москва

Близкият на Путин милиардер Константин Малофеев: Зад скандала стоят западни спецслужби

Обвиненият навръх 9 септември в шпионаж в полза на Русия и пране на пари Николай Малинов дължи политическата си кариера на Енчо Москов. Той е ръководил ДКМС в периода 1971-1976 г. и е свален заради лоша кадрова политика.

В момента Москов е почетен председател на Националното движение "Русофили", чийто официален шеф е Николай Малинов. При създаването на организацията през 2003 г. бившият комсомолски лидер

Енчо Москов оглавявал ДКМС от 1971 до 1976 г. и го отстранили заради лоша кадрова политика.
Енчо Москов оглавявал ДКМС от 1971 до 1976 г. и го отстранили заради лоша кадрова политика.
предложил Малинов да я оглави. Той вече имал опит в партийните структури на БСП и в бизнеса.

Първата си

фирма “Мали -

Николай Малинов”

създал през 1995 г.

Днес тя не е активна, но русофилът има друга компания ­ "МС консулт 2016" ЕООД, чийто предмет на дейност са консултантски услуги. Капиталът й е 50 000 лв. - колкото беше гаранцията на бившия соцдепутат.

Управител на фирмата е жена му Даниела Малинова. Очевидно тя също е част от русофилската група, защото от 2015 г. е и издател на сайта "Руски дневник" на български, но с новини само за Русия. Електронното издание е част от платформата Russia Beyond the Headlines (RBTH), собственост на в. "Российская газета".

В свои интервюта Малинов разказва, че е отрасъл в чужбина. Според социалисти баща му Симеон Малинов е бил дипломат и съученик на члена на ЦК на БКП Станиш Бонев.

Като депутат през 2013 г. русофилът е

декларирал имоти

за над 400 хил. лв.

и е взел кредити и заеми горе-долу за същата сума. Когато напуска парламента през 2015 г., вече дължи 55 000 лв. общо и притежава 65 000 лв. според декларациите му до Сметната палата.

Николай Малинов издаваше за известен период партийния в. "Дума", но се раздели и с него, и с червените след скандал. "Недопустимо е БСП да се държи като враг на Русия и да става маша в ръцете на американските имперски интереси", заяви тогава той.

Днес той твърди, че няма никакви притеснения за обвиненията, защото всички пари, които е получавал от руски организации, са били по сключени договори.

Николай Малинов изправи на нокти ръководството на БСП и тази година. Преди евроизборите се оказа, че е запазил марката "Коалиция за България", с която години наред се явяваше столетницата със своите партньори. Той отказа да им я предостави.

Заедно с него от соцпартията през 2015 г. си тръгна бившият главен редактор на в. "Дума" Юрий Борисов, арестуван също на 9 септември 2019 г. по разследването за шпионаж. В крайна сметка обаче обвинение бе повдигнато само срещу Малинов.

"В хода на разследване на престъплението е установена

действаща схема за изпиране на пари.

Събрани са данни, че тази схема се използва и за трансфер на финансови средства. По този начин се финансират мероприятия, които застрашават националната сигурност на страната", заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Според обвинението Малинов работил с организации, базирани в Русия - "Двуглавият орел" (символът на Русия - бел. ред.) и "Руски институт за стратегически изследвания". С тях е свързан ген. Леонид Решетников, на когото бе забранено да влиза в България за период от 10 години. На първата неправителствена организация той е заместник-директор, а на втората е бил директор. По времето на социализма Решетников е резидент на КГБ у нас. Официално е бил съветник в посолството на СССР, но самият той признава, че истинската му работа е била свързана с разузнаването.

Леонид Решетников (вдясно) и министърът на регионалното развитие Игор Слюняев на пресконференция през 2014 г.
Леонид Решетников (вдясно) и министърът на регионалното развитие Игор Слюняев на пресконференция през 2014 г.

Леонид Решетников е шеф на Надзорния съвет на телевизия "Цариград", чийто генерален продуцент е богатият бизнесмен Константин Малофеев. Милиардерът е в забранителния списък на Европа и САЩ. Той нашумя у нас и заради общия си проект с белгиеца Пиер Луврие, който придоби БТК през 2014 г. чрез фирмата си LIC33. Николай Малинов заяви пред Би Ти Ви, че той е запознал Цветан Василев с Малофеев.

Твърди се, че милиардерът е близък с Владимир Путин. На заглавната си страница обществото "Двуглавият орел" съобщава, че е

получило финансиране

от президентските грантове за 2019 г.

за проекта "1919 г. - двата цвята на руската история".

По повод на скандала у нас и арестуването на русофили Константин Малофеев заяви: "Зад всичко това прозират ушите на западните разузнавателни служби и техните слуги в България.

Следим внимателно развитието на ситуацията и няма да позволим да тормозят нашите приятели с незаконови средства. Искат да скарат братските български и руски народ."

На сайта на обществото "Двуглав орел" се припомня, че скандалът се развива на фона на замяната на руските бойни самолети МиГ-29 с американските F-16, докато Русия разполага нова военна техника в Черно море.

Българското движение "Русофили" пък съобщава през 2016 г. за

солидно присъствие

на руски гости

на националното си събрание. На него са били депутатът от "Единна Русия" Александър Василенко, д-р Виктор Володихин от Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ), Александър Фоненко от Съюза на писателите в Русия, първият секретар в Посолството на Руската федерация Роберт Шестаков и Павел Журавльов – директор на РКИЦ.

По скандала се изказа и самият Леонид Решетников, който през 2016 г. стана известен с информациите, че е внушил на Корнелия Нинова кандидатът за президент да е Румен Радев. Руският генерал отрече още тогава това да е така, а същото направи и червената шефка.

По днешния скандал държавният глава поиска неоспорими доказателства, че Николай Малинов е участвал в шпионаж, за да не остане съмнението, че институциите са ангажирани в режисиране на вътрешнополитически сценарий.

А Решетников междувременно също се произнесе, но във фейсбук: "Американците започнаха кампанията "Руските шпиони в България". Нямат какво да кажат и се заеха

да раздуват

за имперски планове,

глупости за възстановяването на монархията и Путин - царя." Всъщност генералът, който е бивш резидент на КГБ у нас, от години застъпва тезата, че Русия трябва да бъде монархия.

Нито един официален представител на руските власти не се е изказал по набиращия все по-голяма скорост скандал.