Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 

Джеси събра нужните й пари за по-малко от седмица. Рекламодателите щяха да се избият само и само да лепнат своето лого върху автомобила й, под чийто капак тропаха 52 000 конски сили. Съчетанието между толкова мощна кола и руса красавица, която да я управлява, буквално подлуди бизнесакулите, които търсят бърза слава за новите си продукти.

Световноизвестната състезателка влезе и в полезрението на медиите с обещанието си да подобри абсолютния

женски рекорд

за скорост,

поставен през далечната 1976 г.

Тогава легендата Кити О'Нийл развива 823 км/ч с реактивен автомобил на три колела. Повече от 40 години по-късно Джеси Комбс се закле, че ще вдигне повече с уникалния си автомобил, и подкрепяна от спонсори и медии, закара екипа си в пустинята, за да осъществи нов световен рекорд.

Там, в сърцето на нажежените до бяло пясъци, нещо фатално се обърка и 39-годишната състезателка загина в адския пожар, избухнал на борда на реактивния й автомобил. Дни по-късно разследващите все още не могат да дадат категоричен отговор за причините, довели до смъртта на състезателката и риалити звезда, която участваше в различни популярни тв формати.

Засега се знае единствено, че в купето на автомобила избухва пожар. Полицията опитва да възстанови компютъра на супермощната кола, за да се установи дали пламъците са причина за последвалата катастрофа, или са следствие от нея. Експерименталното возило минава през десетки и дори стотици изпитания. Всички системи са тествани по няколко пъти, тъй като при подобен род опити безопасността на пилота е от първостепенно значение. Пустинният терен за опита също е проучен сантиметър по сантиметър и са отстранени и най-дребните камъчета, които биха се превърнали в смъртоносни капани при толкова висока скорост. Самата Джеси твърди в дните преди опита, че това е най-добре обезпеченият й експеримент

в сравнение с всички други, които е правила.

През октомври 2013 г. тя заковава първия си рекорд, достигайки скорост от 632 км/ч. Три години по-късно Джеси се качва в още по-бърза машина, с която развива невероятните 769 км/ч.

"Човешкият организъм трудно понася толкова голяма скорост, но на мен ми беше приятно да изпитам собствените си възможности. А и всичко става за секунди. Усещам се по-бърза и по-лека от вятъра. Сякаш властвам над природните закони", разказва тогава американката и се зарича да се завърне в пустинята, за да свали от трона рекорда, направен преди повече от четири десетилетия.

Така Джеси изгуби живота си именно по време на поредното опасно приключение, с което се захвана,

за да изпълни мечтата си.

Броени часове преди да се качи в колата си, тя пише в туитър: "Може да ви се стори лудо да влезете в огъня. Хората казват, че съм луда. Но аз им отвръщам с "Благодаря". Джеси наистина попада в огнен капан и не успява да се измъкне жива от него. Красивата почитателка на силните усещания през последните години печелеше добре от участието си в спиращи дъха каскади в различни предавания за екстремната страна на живота.

"Тя беше страхотен състезател, но и инженер, който познаваше всяко болтче и гайка в колата си. Опитите й не бяха просто за забавление, а даваха хляб на науката и ни показваха, че

за човешките амбиции няма граници.

Съжалявам, че си отиде толкова рано. Можеше да разпръсне още много светлина в този свят", написа в социалните мрежи Адам Савидж - водещ на предаването "Ловци на митове", в което участваше и Джеси Комбс.

След трагичната й гибел голямото й семейство изрази мъката си в официално съобщение и обеща да създаде фондация в нейна памет, която да помага на млади момичета да преследват и осъществяват мечтите си.