Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Възрастен мъж държи плакат, с който иска информация за инцидента на полигона край село Ньонокса.
Възрастен мъж държи плакат, с който иска информация за инцидента на полигона край село Ньонокса.

Москва потвърди за поява на радиоактивни изотопи

Военен водолаз е загинал само няколко часа след ядрения взрив на 8 август на военноморския полигон Ньонокса край град Северодвинск в руската Архангелска област, съобщи в. “Дейли мейл”. Той бил облъчен с доза радиация, която била над 1000 пъти по-висока от безопасната.

Смъртта на водолаза, за която става известно едва сега, подхранва предположенията, че Русия прикрива значителна ядрена авария, коментира британското издание. При експлозията загинаха 5-има учени от “Росатом”.

Повечето медицински документи за жертвите и пострадалите са унищожени от ФСБ. Лекари твърдят, че те са умишлено пренебрегнати, за да се потули истината.

В понеделник, 18 дни след ядрения инцидент, руската федерална агенция “Росгидромет” потвърди, че радиоактивният фон за кратко е бил повишен поради преминаване на облак от радиоактивни инертни газове. Облакът се е образувал след разпадане на бариеви, стронциеви и лантанови изотопи с кратък живот, се казва в съобщение на службата.

Името на загиналия водолаз не се съобщава, но изтеклата медицинска документация показва, че той претърпял “синдром на остра радиация”, като имал и рани по краката от експлозията. Кожата му била “замърсена с радионуклиди”, които се натрупали в тялото му.

Радиоактивното облекло на 5-имата загинали пък било изхвърлено в найлонови чували, които стояли до болницата с часове, преди да бъдат изгорени, показват снимки, публикувани от в. “Дейли мейл”.

Военният водолаз е умрял на път за Москва, след като бил прегледан в болница в Архангелск. Там са закарани всички ранени при инцидента, а обикновените пациенти, включително бременни, били изложени на опасност от радиация, тъй като руските военни не информирали болницата, че именно ядрен теч е причинил пагубната експлозия. По-късно в болницата дошъл военен екип, за да почисти. Били прибрани дрехи и носилки, с които превозвали облъчените. “Трябваше да предупредят чистачите ни, те са обикновени хора, просто вземаха чанти и вързопи и ги изнасяха”, разказаха пред Би Би Си двама медици, запазили анонимност.