Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тодор Живков разчита на Максуел България да пробие забраните на западните пазари.
Тодор Живков разчита на Максуел България да пробие забраните на западните пазари.

В разследването на ФБР за магната се появяват имената на двама гениални разузнавачи - Рудолф Абел, открил Ким Филби и Хари Декстър Уайт

Уайт помагал на руснаците по време на войната със знанието на Рузвелт

Името на Робърт Максуел нашумя, тъй като дъщеря му Гислейн бе замесена в една от най-скандалните афери в САЩ. Тя бе съпруга и сред най-доверените хора на милиардера Джефри Епстайн, който тези дни се самоуби или бе убит в килията си. Самата Гислейн отрича обвиненията, че е била посредник в откриването на малолетни момичета за Епстайн и приятелите му - висши политици и принцове.

Баща й е не по-малко известният у нас Робърт Максуел - от 70-те години насам той бе

сред любимите западни бизнесмени

на Тодор Живков, а след демокрацията бе ухажван от всички демократични лидери. Причината бе, че финансираше държавата, различни банки и фирми с българско участие, предоставяше и помощи с лекарства в първите месеци на демокрацията.

За Максуел не бе проблем да се види с който и да е висш западен политик и да предаде посланието му на ръководството на страна зад Желязната завеса, каквато бе България.

В досието на Робърт Максуел във ФБР на 23 октомври 1957 г. се появява една странна докладна, свързана с легендарния съветски разузнавач Рудолф Абел. В нея част от текста е зачертана, но отстрани е посочено, че става дума за Максуел. От малкото, което се вижда, става ясно, че

Абел се е подвизавал под името Ротуанд

във Франция и Полша. След което се прави намек дали Максуел не е дошъл в САЩ, за да провери идентичността на Абел. И че еди-кой си, чието име също е зачертано, може да е потенциален свидетел.

Какво общо обаче може да има бившият служител на МИ6 Максуел с арестувания 4 месеца преди това в Ню Йорк Абел, обвинен, че е съветски шпионин.

Абел години наред работи в САЩ в ООН и е ръководител на нелегалната съветска резидентура в Ню Йорк. В един момент иска от

КГБ да уволнят радиста му,

който е женкар, пияница и заради него Абел едва не губи агентуарата си в САЩ. Радистът се досеща, че дните му са преброени, и решава да изпревари шефа си. Той превантивно съобщава на американските служби, че Абел е полковник от КГБ, и им предоставя огромен брой доказателства. Все пак той е предавал съобщенията му към Москва.

Един ден на вратата на Абел се звъни, той отваря и представителите на ФБР се обръщат към него с думите:

"Полковник Абел!"

В този момент съветският разузнавач разбира, че именно радистът го е предал, тъй като само той е знаел, че малко преди това е повишен.

Книгата на издателство "Труд" "Истината за Ким Филби", която е на базата на архивите на МИ6 и свидетелства от първа ръка, установява, че Абел е истинският откривател на легендарния шпионин Ким Филби. Двамата се запознават във Виена, където Абел работи под прикритието на фотограф.

По-късно като бъдещ евентуален претендент за поста шеф на МИ6 Филби също ще замине на работа в САЩ като връзка на британското разузнаване с ЦРУ и ФБР. По това време Абел усилено работи в ООН, за да възстанови доверието между Изтока и Запада.

Дали двамата велики шпиони са били в контакт в Ню Йорк, не е ясно, но е сигурно, че са подпомагали издаването на атомните планове на САЩ на руснаците. Смятали са, че това е най-сигурният начин в света да има баланс и да няма нова война. Тезата на Филби е, че докато двете суперсили са равнопоставени, няма да има истинска

опасност от трета световна война

На същото мнение бил и най-високопоставеният съветски шпионин в САЩ Хари Декстър Уайт. Името му също е част от разследването на ФБР за Максуел.

Едва наскоро излязоха данни, че президентът Рузвелт е знаел, че по време на войната Уайт изпраща данни на руснаците. Също като Филби и Уайт не смятал, че прави нещо незаконно, тъй като помагал на съюзник на САЩ да победи Хитлер. Вероятно това е причината и шефовете на Филби в МИ6 да си затварят едното око, когато

той предавал

десетки папки

на съветското разузнаване.

След войната Рузвелт иска Уайт да създаде западната финансова система и той става представител на САЩ през 1944 г. на конференцията в Бретън Уудс. Благодарение на нея се гарантира, че доларът ще стане световна валута и ще измести британската лира.

Уайт е автор и на идеята за създаването на Международния валутен фонд и Световната банка.

Името му се споменава и в разследването около Максуел, защото Уайт също е помогнал атомните планове на САЩ да стигнат до Москва. И той като Филби и Абел е смятал, че това ще е единствената гаранция най-накрая в света да настъпи мир.

Опасението на ФБР

е, че Максуел проявява много силен интерес към атомните специалисти на САЩ и изданията по ядрена енергетика.

Как продължава играта между Максуел и ФБР, четете в хартиеното издание. 

1991 г. Максуел се отправя на пътешествие с яхтата си "Гислейн" и е открит мъртъв край Канарските острови.
1991 г. Максуел се отправя на пътешествие с яхтата си "Гислейн" и е открит мъртъв край Канарските острови.
Рудолф Абел (вляво с очилата) открил Ким Филби за шпионажа.
Рудолф Абел (вляво с очилата) открил Ким Филби за шпионажа.
Най-близките приятели на Ким Филби твърдят, че той е работел поне с три разузнавания, за да не допусне Трета световна война.
Най-близките приятели на Ким Филби твърдят, че той е работел поне с три разузнавания, за да не допусне Трета световна война.
Книгата "Истината за Ким Филби" разкрива,  че групата около Ким Филби има същите цели като Максуел, Рудолф Абел и Хари Уайт.
Книгата "Истината за Ким Филби" разкрива, че групата около Ким Филби има същите цели като Максуел, Рудолф Абел и Хари Уайт.
Хари Декстър Уайт е убеден, че помагайки на руснаците, пази мира в света.
Хари Декстър Уайт е убеден, че помагайки на руснаците, пази мира в света.