Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Бяхме толкова много около блока, уж без униформи, но пък всичките с едни и същи лади пристигнахме там и след няколко часа и децата в квартала знаеха, че сме полицаи", разказва пред Слави Ангелов участник в една от най-любопитните полицейски акции, при която за една бройка да бъде заловен предполагаемият убиец на Георги Илиев. Случката е описана в книгата на Ангелов - "9 милиметра".  

Ченгетата отиват да завардят апартамент, в който преди това столичен крадец открива сак с оръжия и лаптоп със снимки на здрави момчета, които позират с оръжията и показват хватки от кикбокса. Впоследствие тази група ще стане известна у нас като хърватската фабрика за убийства, на която се преписват някои от екзекуциите на най-знаковите подземни босове по време на прехода.

В онзи момент обаче униформените въобще не знаят за какви хора става въпрос и не правят някаква сериозна организация за тяхното задържане. Апартаментът е отворен, но там е открит само един уред за нощно виждане. Ръководството на МВР решава да бъде организирана клопка, за да се установи какви хора ще посетят жилището. 

 Случката е от ноември 2004 г. Към 1 часа през нощта униформените забелязват двама едри мъже, които се насочват към наблюдаваното жилище. На площадката пред апартамента полицаите спират мъжете и им искат паспортите. Звънят на дежурния полицай и той нарежда: "Задържайте ги!". 

В този момент обаче единият заподозрян опира пистолет в слепоочието на едно от ченгетата и започва да отстъпва към стълбите. След това блъска своята жертва с дръжката на оръжието и хуква по стълбите надолу. Никой не успява да го спре. Впоследствие ще стане ясно, че това е Красимир Станчев-Легионера, който и до днес се смята за най-вероятния убиец на висаджийския бос Георги Илиев. Ето и каква е историята на Легионера: 

Легенди се носят за съдбата му. Версиите са десетки. От предположение, че е станал наемник на грузинската мафия, до слух, че е убит и трупът му е положен в безименен гроб в полите на Витоша. Вече 15 години родната полиция издирва Легионера по подозрение, че е физически екзекутор при поредица показни разстрели, отличаващи се с необикновена точност и професионално изпълнение. А можеше още през 2004 г. да влезе в ареста, ако акцията по задържането му не беше подценена от нейните организатори. . 

От безпогрешния мерник на Красимир Станчев вероятно са покосени мнозина от родния ъндърграунд. На него се приписват убийствата на боса на ВИС-2 Георги Илиев, пернишката кримка Васил Горчев-Кьоравия, Илия Павлов, Филип Найденов-Фатик, Степан Рибаков, Евгени Стефанов-Женята, Николай Христов-Данкина, Румен Маринов-Нарциса и др. Оперативни данни на полицията сочат, че Красимир Станчев е човекът, който води у нас хърватската група, ръководена от Робърт Матанич. Бандата извършва убийства на територията на България от 2001 до 2005 г.

Станчев е предвождал групата из България и е помагал за извършването на някои от поръчковите убийства в страната, твърдят ченгета. Според най-големите крими експерти от години е сигурно, че Красимир Станчев-Легионера, или Филиза, е човекът, способен да извърши убийствата на Георги Илиев, Васил Горчев и Дмитрий Минев - Димата Руснака. И трите убийства са изключително прецизни и без оставени следи към извършителя. И тримата са застреляни по сходен начин с един изстрел - Илиев и Минев в сърцето, а Горчев в главата. Съвпадение има и в оръжието, с което са покосени Георги Илиев и Васил Горчев-Кьоравия. Те са покосени с една и съща пушка - "Аншуц" 22 калибър (използвана от състезателите по биатлон).

В мистерия е потънала съдбата на Легионера. Хора от ъндърграунда се кълнат, че Легионера е жив и здрав. По думите им, с помощта на Пол Лаборие и Сретен Йосич нашенецът успява да се изнесе във Франция през Сърбия и да си осигури френски паспорт на името на родения в Тунис Андре Пиер Орелиен. Запознати твърдят, че в градчето Грас, в южната част на страната, Легионера върти спедиторски бизнес далеч от очите на някогашните си авери.