Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Клаус Йоханис Снимка: Ройтерс
Клаус Йоханис Снимка: Ройтерс

Консултациите на президента Клаус Йоханис с парламентарно представените партии с цел прилагане на резултатите от референдума за правосъдието, произведен едновременно с евроизборите на 26 май, са централна тема за румънските вестници. Консултациите започнаха вчера и продължават днес, посочва БТА.

"Йоханис иска бързо нов референдум" посочва в заглавие в. "Ромъния либера" и цитира държавния глава да казва, че референдум за промяна на конституцията трябва да бъде организиран възможно най-скоро. Според президента новото национално допитване може да бъде организирано едновременно с някои от предстоящите избори - президентските в края на годината или местните и парламентарните догодина.

"Имаме много положителен резултат от референдум и този резултат трябва да бъде приложен сега", заяви на консултациите вчера Клаус Йоханис.

В. "Адевърул" извежда в заглавие следните думи на президента: "референдумът за правосъдието го спечелихме заедно с румънците". На Международен форум на гражданското общество вчера президентът заяви, че вотът на румънците на евроизборите и на референдума за правосъдието е изпратил ясно проевропейско послание. Държавният глава похвали организациите на гражданското общество за насърчаването на демократичните ценности и ролята им в насърчаването на добро управление, пише "Адевърул".

В. "Гъндул" извежда като акцент друго изказване на президента: "след шамара, получен от електората, Социалдемократическата партия трябва да се въздържа от приемане на извънредни правителствени постановления".

Един от въпросите на референдума, свикан от президента, касаеше именно използването на този метод от правителството за налагане на нормативни актове, заобикаляйки парламента. На референдума близо 6,5 милиона души се обявиха за забрана на извънредните постановления в областта на съдебната система, както и в подкрепа на правото на други конституционни органи да сезират пряко Конституционния съд по отношение на постановленията (към момента подобно право има само омбудсманът - бел. ред.).

Информационният сайт Щир пе сурсе (Новини от източници) определя като "изненада" искане на една от опозиционните партии - Съюз за спасение на Румъния, по отношение на евентуалните промени в конституцията. Съюз за спасение на Румъния (ССР) иска в плановете да бъде включена и подкрепената от тях инициатива "Без осъдени на държавни постове". ССР представи в парламента над 780 000 подписа в подкрепата на инициативата, а през април т.г. Конституционният съд на Румъния даде зелена светлина за прилагането й. На вчерашните консултации при президента ССР обяви, че ревизията на конституцията, планирана от президента с цел прилагане на резултатите от референдума за правосъдието, трябва да включва и инициативата "Без осъдени на държавни постове".

В. "Ромъния либера" пише още, че Постоянното бюро на управляващата Социалдемократическа партия (СДП) се събира днес на заседание, за да обсъди темите, които ще дискутира на консултациите при президента. В. "Гъндул" допълва, че това ще бъде първото заседание на лидерите на СДП след промените в ръководството на партията, които се наложиха от влизането в затвора на лидера Ливиу Драгня. На консултациите при президента делегацията на СДП ще бъде водена от премиера Виорика Дънчила, която е и временен лидер на управляващата партия.