Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Има ли нещо нередно в последния кръг от футболното ни първенство?" С този пределно ясен въпрос УЕФА се обърна към родното БФС. Само че до този момент никой не иска да даде отговор. Отговорните фактори в българския футбол се ослушват и се правят, че нищо не се е случило.

За техен лош късмет точно по същото време избухна корупционен скандал в испанската Примера и Сегунда дивисион. Там обаче се разбързаха да вземат мерки, вместо да се правят на ударени. Спецполицаи извършиха арести на бивши и настоящи футболисти, които са заподозрени в

нелегални

залози

и пране на пари. Зад решетките са попаднали играчи на "Хетафе", "Депортиво" (Ла Коруня) и "Валядолид". Разследващите са претърсвали офиси и са изискали разпечатки от банкови сметки в Испания и чужбина. В местните медии се твърди, че са ясни и организаторите на престъпния футболен синдикат. Сред тях бил бившият защитник на "Реал" (Мадрид) Раул Браво, който пращал свои емисари да подкупват играчи и да нагласяват резултатите на мачове, които още не са започнали.

Общо 11 футболисти са зад решетките, а всичко тръгнало от получен сигнал за съмнителен мач, игран на 18 май. Испанската прокуратура се задействала на мига и тръгнала по горещата следа. В хода на разследването излезли данни и за предишни провинения на

главните

действащи лица

Властите обещават да не бързат с приключване на разследването и да се върнат колкото е необходимо назад във времето, за да разплетат престъпната схема, а виновните да си получат наказанието.

Какво се случва у нас по същото време? Да припомним, че в навечерието на последния и най-важен кръг от Първа лига шефовете на "Черно море" изгониха шестима титулярни футболисти, без да дадат официално обяснение за действията си. Неофициално се разбра, че прокудените играчи са били заподозрени в симулативна игра в дербито с ЦСКА на стадион "Тича". Шестимата са били накарани от шефовете си да минат през полиграф и не са издържали изпитанието. Последва светкавично уволнение и развихрянето на огромен скандал. Седмица по-късно главните действащи лица мълчат, а институциите не взимат никакви мерки. От БФС се оправдаха, че трябва първо да получат сигнал от "Черно море" и чак след това да сигнализират прокуратурата.

"Ако има доказателства, че играчите са взели парите, за да

играят

симулативно,

всичко ще отиде в прокуратурата. Чакаме доказателства, но към момента не сме получили нищо. Така че няма какво да се направи", обяви тези дни ген. Васил Василев, председател на Комисията по етика и феърплей към футболната ни централа. Според него всичко може да се реши по най-бързия начин, ако излязат конкретни доказателства. Такива обаче явно няма и затова от ръководството на "Черно море" не бързат с декларациите и сигналите. Продължавало вътрешното разследване какво и как се е случило преди мача с "червените". В Морската ни столица под сурдинка се говори, че няколко футболисти са взели доста смешни суми, от порядъка на 5000 лева, за да не се напъват в мача срещу претендента за титлата. Самите играчи начело с бившия капитан на "Черно море" Георги Илиев категорично отричат да са се продали за жълти стотинки.

Как реагираха от ЦСКА, четете в печатното издание на "168 часа".