Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Юрий Ленев
Юрий Ленев


"Разследващи ми обясняваха как съм взел едни пари, как съм участвал в едно убийство. Искаха да признавам. Казаха ми : „Ние знаем всичко. Ако тръгнеш с рогата напред, ще тръгнем и ние с рогата, и ще се окаже, че нашите са по-остри”. Преди това ме бяха били със всичко, каквото имат под ръка. Вериги, ритници, всичко влезе в употреба. Извадиха ми ставите на два пръста. Сложиха някакви твърди предмети между палеца и кутрето, и започнаха да стискат. Твърдите предмети изиграха ролята на "вътрешно" менгеме. Единия нокът на показалеца ми го откъртиха, другия на палеца го отлепиха. Те говореха, а аз дума по дума започнах да сглобявам за себе си точно какво се случва. И схемата започна да ми се изяснява", споделя единствено пред „168 часа” соченият за съучастник в убийството на бившия премиер Андрей Луканов – Юрий Ленев.


След разстрела на Луканов на 2 октомври 1996 пред дома му на столичната улица „Латинка 15”, през 1999 година за убийството му са задържани петима. Двама украинци - Александър Русов и Алексей Кичатов, - и трима българи – собственикът на строителна фирма Ангел Василев, племенникът му Георги Георгиев и Юрий Ленев.


Полицията работи по няколко версии. Според основната Ангел Василев започва да търси наемни убийци още през април 1996 година. Племенникът му Георги Георгиев се свързва със сочените за физически убиици на Луканов – Русов и Кичатов. А Ленев доставя пратката с парите. До ден днешен убийството остава неразкрито.


На 1 юни 1999 година Ленев е отведен от дома си от служители на МВР и е закаран в добила прозвището „Къща на ужасите” в Копривщица, където е разпитван. По време на многочасовите разговори със следователи Ленев дава противоречиви и откровено лъжливи показания. Причината е следствието да получи самопризнания, които по късно се доказва на 100 %, че не са истина.


„До последното заседание на софийски градски съд никой не знаеше аз какво правя, защо го правя, и по какви линии го правя. Моята стратегия си беше само за мен, даже и адвокатката ми не знаеше. Откъде може да знаеш дали адвокатката не играе с някой. В това дело се преплитат страшно много интереси. Правителствени, милиционерски, на групировките. Пробивът можеше да дойде отвсякъде. Пробива нямаше да дойде само ако работиш сам и мълчиш.


Имал съм много предложения. „Дай да ти дадем едни пари”. Адвокатката ми Рени Цанова дори ми е казвала в прав текст – „предлагат ти едни пари, защо не ги вземеш”. Ставаше дума за много голяма сума пари. От мен се очакваше да се съглася да синхронизирам нещо. Имал съм и други предложения. Да се призная за виновен срещу голяма сума пари и малка присъда. Висшестоящ прокурор ми го предложи. Всичко са ми предлагали - присъда от 10-15 години, и присъда до живот. Едните са имали нужда делото да завърши с осъдителни присъди, а другите – да бъдем оправдани. Ти си избираш от коя страна да застанеш. И си плащаш за решението си”, продължава Ленев.
Ексклузивното интервю със сочения за съучастник в убийството на Андрей Луканов Юрий Ленев очаквайте в следващият брой на "168 часа". Там ще разберете още:

Какво точно се е случило в къщата на ужасите в Копривщица.

Извадки от срс-тата, записани в секретната квартира на МВР.

Версията на Юрий Ленев каква е връзката на кръга „Орион” и „Мултигруп” в убийството на Андрей Луканов.


Как вървят делата в Страсбург.

Как един мъж пребит до припадък и без надежда си създава стратегия, която го избавя от затвора.

КОЙ СПОРЕД ЛЕНЕВ ВСЪЩНОСТ Е УБИЕЦЪТ НА ЛУКАНОВ