Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нотариусите у нас прибират солидни такси и не носят никаква отговорност. Доказа го и скандалът "Апартаментгейт", в който занижената стойност на изповядваните сделки имаше твърде тежки последствия за някои политици.

В сравнение с колегите си в Европа представителите на професията в България се ползват с абсолютен законодателен комфорт и доколкото всички плащания за нотариусите са въведени с нормативен акт, те не носят никаква вина за създалата се ситуация.

Впрочем практиката в отделните страни е различна. Във Франция например нотариусите са държавни служители и доходите им са сравнително ниски.

Около 50 000 лева е средният месечен доход на нотариус в столицата. Това показват изчисления на "168 часа" на базата на статистиката на Агенцията по вписванията.

Освен от такси, нотариусите печелят и от множество други услуги. Неприятното е, че у нас те не носят отговорност за грешки при сделките, които изповядват, защото законът не ги задължава да правят обстоятелствена проверка на съответния имот, както са задължени колегите им в повечето страни от Западна Европа. Примерно, ако в България при сделка с имот, нотариус сбърка нечие ЕГН, цялата процедура трябва да се повтори отново, за да има изряден нотариален акт. Какво е положението с регламентацията на нотариалната дейност по света? Истинската нотариална проверка, например във Франция, води и до

носене на отговорност

от страна на нотариуса при евентуални грешки и измами, свързани със сделката. Освен това в европейските страни нотариалният акт съдържа много повече информация.

В развитите държави много по-сериозна е и гаранцията срещу имотни измами и като правило самите сделки стават много по-бавно и след много

по-задълбочена проверка,

отколкото у нас, смятат юристи. В Германия например продажбата на еднофамилна къща продължава средно около 4-5 месеца, а за по-големи недвижими имоти повече от 6 месеца.

През този период нотариусът е длъжен да провери дали документите, които му се представят, са изрядни.

Нотариусът има задачата и да се свърже с институциите, за да се увери в истинността на документите. В Англия функцията на нотариуса също се поема от обикновени служители. Те са длъжни да извършат всички необходими проверки и разбира се, отговарят за достоверността на посочените данни в документите. Сключването на договор за продажбите на имоти там продължава от 3 до 4 месеца, но понякога и по-дълго. А за имоти в провинцията процедурата може да се проточи от 6 до 8 месеца.

Обикновени банкови служители са нотариусите и в Америка. В повечето щати на САЩ например

изискванията

за тази длъжност

не са високи - навършени 18 години и средно образование, както и характеристика за честност, която за повечето американци не е проблем.

В резултат там това е една нископлатена професия и в повечето щати се упражнява не като постоянна такава, а като допълнителен труд.

А и доходите от нея зад океана рядко надхвърлят 1000 долара месечно. Или ако приемем, че установил се доктор със стаж там получава 10 хиляди долара месечно, то заплащането на доктор е 10 пъти повече от това на нотариус.

Нотариус Димитър Танев: Тезата е невярна

- Г-н Танев, получават ли у нас нотариусите повече пари, отколкото колегите им в чужбина?

- Всеки може сам да изчисли при минимум 200 хил. сделки годишно, че това е пазар за над 12-13 млрд. лева. Като трикратен председател на Нотариалната камара заявявам, че няма нищо вярно в тезата, че нотариусите у нас получават повече, а не носят отговорност.

Може да се направи анализ каква част от т.нар. професионални разходи – за нотариус, за адвокат, за вещо лице и за брокер, отива за нотариуса. И трябва да се знае категорично, че единственото лице, което носи отговорност, и то ефективна имуществена, а не в рамките на 3 работни заплати, това е нотариусът. А при този пазар не се прехвърлят имоти, вещи – прехвърлят се права. Другият вариант - да няма нотариус, е при англосаксонската система. В САЩ и Великобритания отговорността я носят застрахователните компании. Естествено, разходите за застраховането на сделките са 7-8 пъти по-големи от таксите за нотариусите. Затова континенталната, европейската система за прехвърляне на имоти е винаги много по-изгодна.

- Има ли разлика в отговорността на нотариусите у нас и на тези в чужбина?

- Отговорността на нотариуса у нас е такава, каквато е навсякъде – неограничена имуществена. Нотариусът, за разлика от другите участници в този процес, е застрахован за своята дейност. С това, което нотариалната гилдия направи с информационните системи след 2009 г. - с достъпа до МВР, с ЕСГРАОН и всички проверки, които правим по Закона за мерките срещу изпиране на пари, имотните измами се възпряха почти напълно. Затова за разлика от страните с англосаксонска система у нас няма кражба на самоличност. Благодарение на нотариалните заверки от две години вече няма и кражби на фирми. Няма друга гилдия в страната, която да е направила такава еволюция, и аз и колегите сме горди с тези постижения.

- Зависи ли нещо от нотариуса, когато сделката се изповядва на по-ниска цена от действителната?

- Категорично не зависи от нотариуса и не може да се търси отговорност от него, ако е симулирана цената. Нотариусът удостоверява правото на собственост, удостоверява изявленията на страните относно различните плащания, но не удостоверява самото плащане. С едно изключение – когато то се извършва по специална сметка на нотариуса. Друг е въпросът, че достъпът до Имотния регистър трябва да стане такъв, какъвто е в ЕС – да не е публичен. У нас всеки гражданин може да прави справка за всеки имот, а това нещо го няма в Европа, защото така стават измамите. Там може да правиш справка само за себе си, а за имотите на другите се правят от нотариус или от адвокат.