Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Боинг 737 Макс СНИМКА: Ройтерс
Боинг 737 Макс СНИМКА: Ройтерс

"Боинг 737 МАКС 8" на "Туи флай" е на паркинг на летище София. Той се е приземил във вторник вечерта на аеропорта, летял е с туристи от Хургада до Амстердам. Тъй като в Холандия не го приели, е поискал кацане в София.

Както "24 часа" писа, от 21 ч българско време на 12 март е в сила директива за безопасност на Европейската агенция по безопасност на полетите (EASA)  за самолетите "Боинг 737 МАКС 8" и Боинг 737 МАКС 9".

Във връзка с нея Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация” издаде  указания, ограничаващи полетите на тези самолети в българското въздушно пространство, включително и излитащите и кацащите на българските летища, с изключение на полетите за пребазиране или ремонт. Също така ще бъде гарантирано обслужване и безопасно кацане на самолетите от същия тип в случай на възникване на извънредна или аварийна ситуация.

Пътниците от боинга на "Туи" са разтоварени в София и са настанени в хотел. Чакат авиокомпанията да изпрати друг самолет, за да бъдат превозени до Амстердам. Самият самолет е на паркинг на летището, може да излети, но само ако е празен.