Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КАТЕГОРИЧЕН: И да сме роднини това не значи. Всеки от нас си има собствен живот",  казва 55-годишният мъж от Добрич.
КАТЕГОРИЧЕН: И да сме роднини това не значи. Всеки от нас си има собствен живот", казва 55-годишният мъж от Добрич.

 

 

Оплешивяващ мъж на средна възраст излиза от закусвалня на автогарата в Добрич. Въпреки невзрачното му облекло, хората наоколо почтително го поздравяват и му правят път, без да смеят да го заприказват. Респектът им не е случаен. В града се говори, че 55-годишният Иван Атанасов, по прякор Мечо, е брат на най-влиятелния човек в държавата - лидера на ДПС Ахмед Доган. Двамата имали един и същи баща - рома Дервиш, твърдят бивши съратници на Сокола пред "168 часа". По думите им именно заради връзката си с него майката на Доган Демире се развежда с първия си съпруг. Обявеният за брат на Доган Иван Атанасов категорично отказва да говори за отношенията си с лидера на ДПС. Въпреки това пред "168 часа" той не отрече за роднинската си връзка с Доган.
"Може и така да е, какво ви влиза в работата? И да сме роднини, това не значи нищо. Всеки от нас си има собствен живот и не се интересува какво прави другият. Той се занимава с политика, а аз

кротко храня хората

и не се бъркам в държавните работи", притеснено вдига ръце Иван Атанасов.
Мистериозният брат на лидера на ДПС днес живее в ромската махала на Добрич. Според негови съседи дълги години е бил на гурбет в Полша. Там завъртял сериозен бизнес с облекла и натрупал големи пари. Върнал се в България едва миналата година и отворил ресторант за бързо хранене на автогарата. За отрицателно време вдигнал огромна къща в махалата. Според фирмения регистър ДАКСИ Иван Димитров Атанасов има две фирми. "Катеричка" ЕООД е с предмет на дейност хотелиерство, а ЕТ "Мечо" - с търговия на едро. От няколко месеца Иван Атанасов се е регистрирал и като

земеделски производител

За разлика от него хората в квартала говорят свободно за роднинството им.
УЗа никого в махалата не е тайна, че Мечо е брат на Ахмед Доган, въпреки че избягва да говори за това. Като някой се престраши да го попита, само вдига рамене и вика: "Голяма работа, аз с политика не се занимавам и млъква", разказва пред "168 часа" един от учредителите на ДПС - Ибрахим Акиф.
Въпреки че твърденията му обръщат с главата нагоре официалната биография на ДПС шефа, Акиф е абсолютно убеден в правотата на думите си. До ден днешен за Доган се знае, че има само две сестри от втория брак на майка си, а баща му

официално се води неизвестен

Поведението на обявения за брат на Доган не е изненада за Мендерес Кунгюн, искащ признаване на турско малцинство в България.
УНапълно го разбирам, че не желае да говори по темата. Доган неведнъж е пращал емисари у тях да го съветват. Страх го е, че ако се разкрие, че е наполовина ром, ще трябва да сдаде поста в ДПСФ, категоричен е Кунгюн.
Лидерът на ДПС правил опити да се запознае с предполагаемите си баща и брат в началото на 90-те години, но те били отказали да се срещнат с него, твърди Кунгюн. Оттогава не си говорели и не се виждали. Доган по никакъв начин не бил помагал на брат си, категоричен е той.
Според друг от основателите на партията и бивш тъст на Ахмед Доган - Емин Хамди, до падането на комунизма и самият Доган не подозирал че има брат и кой е баща им. Дотогава разказвал, че когато се е родил,

майка му вече е била разведена

Впоследствие тя се жени отново и ражда двете му сестри.
УЛичеше си, че темата не му е приятна. Когато някой го попиташе, моментално се изчервяваше и гледаше да измести разговора. Споменаваше само, че майка му има два брака, но той не знаел подробностиФ, спомня си Хамди.
Самият Емин Хамди се добира до информацията за произхода на ДПС лидера през 1991 г. след щателно разследване, твърди той. По това време сред депутатите във Великото Народно събрание вече се носели слухове, че лидерът им не е чист турчин и затова криел кой е баща му, разказва Хамди. Заинтригувани от мистерията, тъстът на Сокола заедно с Ибрахим Акиф и няколко депутати решават да проучат случая, припомнят те.
Едва започнали, попадат на първата си

интересна находка

 Проверката им показала, че Доган е заченат и роден в добричкото село Пчеларово, а не в Дръндар, както твърдял самият той. Според хората, с които ДПС активистите разговаряли в Пчеларово, грешката имала съвсем логично обяснение. Малко преди да роди Ахмед Доган майка му току-що се е омъжила за съселянина си Исмаил Ахмед Яшар. По това време младоженецът е хамалин в тогавашния Толбухин и заради работата си се прибирал рядко на село. Самата Демире пък помагала в стопанството на семейство роми
УХората в селото ни разкриха, че заради дългите отсъствия на мъжа си тя се сприятелява с най-големия от шестимата синове на шефа си Дервиш. Тогава е

нямало презервативи и белята е станала

 В крайна сметка забременява от него" - твърдят Емин Хамди и Ибрахим Акиф.
Новината за бременността на Демире бързо се разнася в Пчеларово. Мъжът и също е бил уведомен, разказват те.
"Естествено, той в началото не повярвал. Впоследствие, когато бременността започнала да си личи, всичко се разбрало. Станал голям скандал. Младите моментално се разделили и всеки се върнал при родителите си", твърди Хамди.
По думите му в началото родителите на младото семейство направили опит да потушат скандала. Дори за кратко успели да ги придумат да се съберат. В крайна сметка Демире и Исмаил Яшар се разделили.
Когато депесарите пристигат в селото, семейството на

предполагаемия баща

отдавна не живее там. Все пак успяват да попаднат на следите на първия съпруг на Демире. По това време Исмаил Яшар вече е в старчески дом в село Рилци.
"Щом разбра за какво го търсим, се разкрещя: "Не ме занимавайте с тази история!", спомня си Емин Хамди.
Въпреки гнева си Исмаил ги насочва по нова следа която отвежда депесарите до евентуалния баща на лидера на ДПС в Добрич. Когато го откриват в ромската махала, следва нова изненада. Дервиш е женен от дълги години и има син, който също се казва Ахмед. По-късно обявеният за брат на Сокола си сменя името на Иван Атанасов.
Потресени от откритието си, депесарите следователи решават да известят самия Ахмед Доган.
"Първоначално Доган не реагира, като му разкрихме какво сме разбрали. Няколко дни по-късно заяви, че не се интересува от информацията. Все пак

настоя да не разказваме

много-много какво знаем", разкрива Хамди.
Няколко години депесарите изпълняват молбата му. Всичко се променя след скандала около развода на Доган с племенницата на Хамди Айсехел Руфи.
"Айсехел му беше много ядосана и за наказание ми разказа за далаверите, които е въртял с помощите от чужбина, които получавахме за партията. И преди подозирах, че има нещо нередно, но след нейните думи реших, че не мога да мълча повече. Затова написах специална декларация, където с подробности разказвах за информацията за евентуалния баща и далаверите с парите", спомня си Емин Хамди.
Устремът му обаче е спрян набързо. През 1995 г. шефът на ДПС завежда

дело за клевета

което се точи пет години. По думите на Хамди през това време Доган така и не намира време да обясни пред съда с какво точно е оклеветен.
"Въпреки връзките, които беше пуснал, щяха да ме оправдаят. Тогава се намеси един прокурор от Софийска градска прокуратура. Няколко пъти идваше при мен и ме молеше: "Г-н Хамди, дай сега да не му търсим корена на Ахмед. Няма смисъл да се занимаваш с тия работи. Какво толкова", връща се назад Хамди.
В крайна сметка след намесата и на собствения му адвокат успяват да го убедят да оттегли иска си за ексхумация на трупа на Догановия баща. На другия ден искът на Доган е също оттеглен.
"Явно г-н Доган се чувства много благодарен за

помощта на прокурора

за услугата. С негова помощ той направи страхотна кариера и днес дори е заместник на главния прокурор", обобщава бившият тъст на Ахмед Доган.
Лидерът на ДПС отказа да отговори на въпросите на "168 часа" дали знае, че има брат в Добрич, познава ли го и дали поддържа отношения с него.
"Нали разбирате какви абсурдни въпроси задавате. Ние тук работим сериозно, а не се забавляваме с глупости", заяви троснато бившата шефка на пресцентъра на партията Велислава Кръстева.


Д-р Бранимира Димитрова,
антрополог от БАН:
Не си приличат


"Не бих коментирала с лека ръка дали Доган и брат му си приличат, но по-скоро бих казала, че това не е така. Вероятно ще се намерят хора, с които лидерът на ДПС не е в роднинска връзка, но с които си прилича повече", казва д-р Бранимира Димитрова, антрополог от Института по експериментална морфология и антропология към БАН.
"Не откривам и т. нар. Дарвинов туберкул (вид издатина в горната част на ушната мида- б.а.). Този рядък белег се среща при едва 5-6% от хората. Ако г-н Доган и брат му го притежаваха, то това би било относително сигурен признак, че имат родствена връзка помежду си", обяснява д-р Бранимира Димитрова.
Според антроположката носовете на Ахмед Доган и брат му си приличат по висналите си върхове, но това също не може да бъде прието за сигурен белег за родство, защото много хора имали носове, подобни на този на Сокола. Устите на двамата братя също имали сходна форма, която е доста често срещана. Д-р Димитрова открива разлики в ушните миди на Ахмед Доган и брат му, както и в брадичките.
"Брадичката на брата е по-къса и няма характерната трапчинка, която се вижда при Доган. Като цяло мнението ми е, че не си приличат, но това, разбира се, не означава, че не са братя", казва в заключение антроположката.
Според д-р Димитрова родството се установява след комплексно сравнение по много белези. Ако съвкупността от
съвпадащи белези е над 50%, едва тогава може да се твърди, че между две лица има роднинска връзка. Преди време в Института по експериментална морфология и антропология се правели подобни сравнения за установяване на бащинство, но с навлизането на далеч по-сигурните ДНК експертизи този метод вече не се използва.

 

И ДПС шефа с две имена

Подобно на бившия зам.-министър на външните работи Феим Чаушев и лидерът на ДПС има две имена, показват проучванията на Емин Хамди.
"Явно когато Доган се е родил, разводът още не е бил факт. Затова и в акта му за раждане, който открихме, като баща е записан мъжът на майка му, а рождените му имена са Ахмед Исмаил Ахмед", твърди Емин Хамди.
Дали заради съмнения в рождения си баща или нещо друго, но в средата на 80-те лидерът на ДПС сменя презимето и фамилията. За презиме Доган използва името на майка си, а за фамилия прякора си. Така с новите си имена Ахмед Демир Доган става един от учредителите и несменяем лидер на ДПС.


 Сокола имал 8 жени


8 са жените в живота на Ахмед Доган, твърди Емин Хамди. Като студент шефът на ДПС имал връзка с две българки. Едната е Таня Желязкова, от която има син - Демир, който е студент в Солунския сити колидж икономикс. През юли 2006 г. Желязкова бе скандално освободена от поста директор на Националния дворец на децата. Връзката му с нея е много силна. В апартамента на Таня в София Сокола прави сбирки на движението си и подготвя първата му конференция.
В студентските си години той се срещал и с друга българка, твърди Хамди. Момичето е от Видин, но двамата се запознават в столицата, където следват, твърди той.
Освен с тях Доган поддържал отношения и с две туркини от Кърджали и Силистренско, от които имал по едно дете, обяснява Емин Хамди.
"Едната е братовчедка на началник-кабинета на Доган Ахмед Емин, а другата е племенница на Осман Октай", издава подробности бившият депесар.
Три години след учредяването на ДПС Ахмед Доган изпълнява партийното поръчение да се задоми, след като вече е зарязал една неофициална съпруга и дете, което носи името му, разказва бившият му съпартиец Хамди. Сокола вдига пищна сватба с Айсехел Руфи от с. Китанчево, племенница на Емин Хамди. Разточителното тържество на стадиона в Исперих се охранява от 250 цивилни ченгета със специално ушити за случая костюми. Емин Хамди твърди, че Ахмед Доган не се е охарчил с нито лев за сватбата. Два месеца и половина след пищната сватба двойката се развежда. Следва нова грандиозна сватба с Ширин Карнобатлъ, която е родом от Плевен. 21-годишната студентка по актьорско майсторство му ражда дъщеря, която в момента живее с баща си. След развода си с Ширин Ахмед Доган се запознава с бляскавата красавица Алтен Алиева. Тогава тя е едва деветнайсетгодишна и е в началото на кариерата си като манекенка. След като се пренася да живее при него в Доган сарай, Алтен загърбва подиума и срещите си с приятелки.
"Сега чувам, че я е разкарал и е с нова, осма жена", обобщава Емин Хамди.

БИЗНЕС: Иван има заведение за бързо хранене на автогарата в Добрич.
БИЗНЕС: Иван има заведение за бързо хранене на автогарата в Добрич.
ОТКРИТИЕ: Ахмед Доган имал неизвестен брат Иван в Добрич, разказват Емин Хамди (вляво) и Ибрахим Акиф.
ОТКРИТИЕ: Ахмед Доган имал неизвестен брат Иван в Добрич, разказват Емин Хамди (вляво) и Ибрахим Акиф.
УЧЕН: Д-р Димитрова открива прилики, но и разлики между Доган и предполагаемия брат.
УЧЕН: Д-р Димитрова открива прилики, но и разлики между Доган и предполагаемия брат.
БРОЙКА: Лидерът на ДПС имал осем жени в живота си и едва два официални брака, твърдят негови съратници.
БРОЙКА: Лидерът на ДПС имал осем жени в живота си и едва два официални брака, твърдят негови съратници.