Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Смъртта на цар Симеон Велики винаги е била голяма загадка, обвита в мистерии и легенди.

Най-успешният ни владетел, управлявал в продължение на 34 години, който дава началото на Златния век, умира внезапно. В момента, в който планира победоносна битка срещу Византия. Това не е поредната му война с нея. Тази е много по-различна, защото е с нови съюзници – арабите, с които има всички шансове да опустоши Константинопол и да властва над България и Византия.

Най-великият български цар си стиска ръката с новите съюзници, с които хан Тервел 210 години по-рано се е сражавал, за да спаси християнска Византия и Европа.

Според летописите, докато Симеон Велики планира битката, умира внезапно от „сърдечна болест и безумие“. Тогавашната византийска пропаганда излиза с официална версия, че това е резултат от черна магия. Има обаче някои детайли, които подсказват, че във Византия доста по-рано са предвидили смъртта му.

„Ако за Калоян има съмнения, че е отровен, защото умира точно преди битка, то при цар Симеон това става преди началото на войната – казва пред „Космос“ археологът Николай Овчаров. – Тоест той все още я планира, докато Калоян умира в навечерието. Струва ми се, че все пак и в двата случая става дума за болест.“

При Симеон предположенията са, че може да е инсулт или сърдечен удар. При тогавашното ниво на медицината може само да се гадае за истинската причина.

Какви са версиите на българските историци и как най-вероятно са се развили събитията, четете в списание "Космос".