Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Всяко интервю на Христо Стоичков се поглъща с огромен интерес от феновете. След броени дни се очаква и автобиографията на Камата, която със сигурност ще предизвика още по-голяма сензация. В интернет вече се появиха част от спомените на носителя на "Златната топка" и от тях става ясно, че публиката няма да е разочарована.

Стоичков има какво да разкаже за пребогатата си кариера на велики успехи и шумни скандали. За първи път Камата се решава да разкаже, че най-омразният на сърцето му отбор - "Левски", всъщност е имал заслуга за неговото преминаване в ЦСКА! По този повод бившият национал се шегува в книгата си, че този път се е решил да отвори досиетата X.

През късната есен на 1984 г. Христо вече почти се е уговорил да премине при "червените", но му предстои да изиграе мач за своя "Хеброс" срещу "Левски". "Сините" бият с много мъка, а след края на двубоя треньорът на харманлии моли колегите от София да откарат едно от момчетата му до София. Желанието му е удовлетворено и с автобуса на "Левски" Стоичков пристига в столицата,

за да подпише с вечния враг.

На младия талант му е неудобно да иска автобусът да спре точно пред комплекс "Червено знаме" и слиза на спирката пред хотел "Плиска". Там вече го очакват треньорът на "червените" Стоян Йорданов и администраторът Любо Царев.

"Де факто “Левски” ме отведе на колела в ЦСКА. Използвах ги като такситата "Юбер" - първи в България и даже безплатно. Да, неведоми са наистина пътищата господни и аз пътувах по един от тях със... "син" автобус. Наясно съм, разбира се - ако тогава левскарите можеха да погледнат в бъдещето и да видят каква стока доставят в София, сигурно щяха... Щяха да ме влачат от Харманли до столицата, завързан с въже на теглича на автобуса. И с право - колко много проблеми щяха да си спестят така!", разказва Камата в своята автобиография.

Там той си спомня и за срещите си с Тодор Живков. Те се случват точно около дните, в които социалистическият режим пада и идва демокрацията. Точно тогава и Стоичков подписва с "Барселона".

“Подарих му фланелка на "Барса" с моя номер 8, топка и други сувенири на клуба. Много му се кефех на стареца.

Не се правеше на голям запалянко,

но пък и футболът не му беше тъмна Индия.

А при нашите срещи тогава го охраняваше не кой да е, а Бойко Борисов - човекът, който след време го наследи на кормилото на държавата. За бъдещия премиер обаче фланелка нямаше. Още не му бе изгряла звездата, не беше се издигнал. Освен всичко той имаше неблагоразумието да заяви пред мен и Бай Тошо, че е от "Левски" и "Реал" (Мадрид). Каква двойна грешка само!", спомня си още в книгата си носителят на "Златната топка" и бърза до добави: "Но... на когото не му върви във футбола, му връзва на други места. В политиката например. Неслучайно, освен като страната на иконите, България

вече е и страната

на чудесата.

И то не само заради сензацията, която направихме във футбола в Щатите през лятото на 1994 година."

Автобиографията "Христо Стоичков - Историята", която Камата създава в тандем със спортния журналист Владимир Памуков, излиза на пазара на 25 октомври.