Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Катедралната църква "Св. Георги" на Вселенската патриаршия в Истанбул
Катедралната църква "Св. Георги" на Вселенската патриаршия в Истанбул

Държавна сигурност е разработила сериозен план за взривяване на Вселенската патриаршия в Истанбул през 70-те години. Това разкриват разсекретените архиви от Комисията по досиетата.

Нашите спецслужби са решили да се намесят индиректно във влошените гръцко-турски отношения и така да внесат допълнителен разрив между вражеските на България по онова време държави.

На 16 ноември 1970 г. зам.-началникът на 8-и отдел на Първо главно управление на ДС прави предложение за разработка на обект в Истанбул за подготовка на "остро мероприятие" (със силен ефект - бел. ред).

"Вселенската партриаршия в кв. "Фенер" в Истанбул представлява източник на постоянни политически стълкновения между Турция и Гърция. Дори и най-незначителен и зле организиран акт срещу Патриаршията предизвиква бурна реакция сред гръцката общественост, което не остава без още по-силен контраотговор от турска страна.

При всяка политическа ситуация провеждането от наша страна на едно

“остро мероприятие” в този невралгичен пункт

би допринесло много за влошаване на турско-гръцките отношения", обосновава предложението си полковникът. Прозренията му стигат и по-далеч, като смята, че САЩ "биха се оказали в твърде затруднено положение при избора на позиция по конфликта".

Смята, че каквато и позиция да заемат американците - на турската или на гръцката страна, или пък на помирител, все едната ни съседка ще е недоволна. Категоричен е, че провеждането на "остро мероприятие"

няма да се изтълкува като българско действие,

а като проява на заинтересовани кръгове в Турция или екстремистки елементи.

След анализа на ситуацията шефът предлага да се открие разработка на Вселенската патриаршия под псевдоним "Кръст" с цел влошаване на гръцко-турските отношения, с остро мероприятие от рода на опожаряване или опит за опожаряване. Взeма се решение да се командироват в Истанбул двама секретни сътрудници, а резидентурата там да изучи обекта, да се уточнят местата за поставяне на запалителни средства, да се подберат изпълнители.

В същото време трябва да започне и подготовката на активно мероприятие, което да се задейства след това,

за да се заблуди противникът кои

са изпълнителите

Предложението е утвърдено и е съставен план за действие. До 15 март 1971 г. Вселенската патриаршия трябва да е изучена с цел "опожаряване, взривяване или умирисване". При първоначалното изучаване на обекта е написана справка, че сградата се намира в района на българската църква, "малко преди нея и по-навътре от Златния рог". Установено е, че е външно защитена от непосредствено проникване и има трудна проницаемост, което е сериозна пречка за реализацията на плана.

Командирован е майор - оперативен работник, с жена си

уж като туристи.

От наличните документи в архива на ДС става ясно, че е имало открита и друга разработка "Дабъл Ю", за която обаче няма подробна информация. От плана за командировка на оперативния работник се разбира, че трябва да добие впечатление и за няколко киносалона и възможностите им за "умирисване".

За Вселенската патриаршия му поставят задача да проучи възможностите за опожаряване или взривяване. Друг обект, който му възлагат да проучи, е бюрото за набиране на работници за ГФР също с цел взривяване или опожаряване. Командированият трябва още да установи и други подходяци обекти за опожаряване или взривяване, които биха предизвикали вътрешнополитически вълнения и влошаване на отношенията между Турция и Гърция.

От този план става ясно, че командированият

трябва и да изучи местоположението на обект “Каракуш”

и местоработата му с цел също провеждане на остро мероприятие. Кой е обаче този обект, няма запазени документи.

Командированият майор трябва да се представя за работещ в отдел "Външна търговия" в Държавния комитет по планиране. Само няколко месеца по-късно той е изпълнил задачата. Пребивава в Истанбул от 20 до 29 август 1971 г., като стига дотам с влака "Мармара експрес".

Прибирайки се обратно, пише отчет за свършеното. Започва с общите си наблюдения за ситуацията в Турция, като докладва, че хората там са зле икономически, цените са 2 до 5 пъти по-високи, отколкото в България, а заплатите два пъти по-ниски. Стоките били некачествени.

"Продават се основно турски стоки, а западните са демоде. Правилно наричат истанбулския пазар "вехтошарницата на Европа". По улиците има много полицаи и жандармеристи", обобщава майорът. Забелязал е, че на места, където има чужденци, има и цивилни полицаи, които водят наблюдение, а "за камуфлаж продават вестници и картички".

По разработката "Дабъл Ю" докладва, че е посетил няколко кина - "Шан", "Сите", "Ас", "Левент". Последните две били много големи с 600 и 800 места и имало възможност за поставяне на умирисващо вещество. Кубатурата на салоните обаче била много голяма - 8-10 хил. куб.м.

Изчислил е, че за умирисване трябват 2-3 литра вещество, но то пък не може да бъде камуфлирано. "Левент" е голямо кино до консулството, но не било подходащо за умирисване. Проявил е инициативност и е посетил още 4 кина, които са много големи с добри климатични инсталации.

Категоричен е, че във всяко кино може да се постави миризливо вещество в малки размери. "Ампула от 20 кубика обаче трудно умирисва стая с размери 4 на 4 на 2,50 м. "Засега

не е възможно такива големи салони да се умиришат

с веществата, с които разполагаме", категоричен е командированият служител.

Подробно описва местонахождението и защитата на Вселенската патриаршия, която по данните му е на площ от 2 дка и в единия край на терена е църквата "Св. Георги". Тя била подходяща за умирисване или подпалване. Имало "достатъчно материал при подпалване да се разгори".

Проучил е и че наблизо има женско и мъжко гръцки училища. На стените на мъжкото на 3-4 места имало дупки с размери на тухла, където можело да се постави взрив. Ефектът можел да е минимален физически, но с голям политически отзвук.

Служителят е посетил и три

гръцки църкви

- "Св. Ирина", "Св. Вероника" и третата, на която не разбрал името. Категоричен е, че във всяка може да се постави миризливо вещество, след като проучил пропускателния режим. Дава предложение и за още възможни обекти за остро мероприятие.

Огледал е Паметника на републиката на площад "Таксим"

От двете му страни имало кухи мраморни вани, където можело да се сложат пакетчета с взрив, а ефектът щял да е много голям.

Гръцкото генерално консулство не било подходящо, защото се охранявало непрекъснато от полицаи.

Посетил е и няколко джамии и музеи - Синята джамия, "Св. София", "Топхане", но там

не открил подходящи места

за поставяне

на взривове

Накрая в отчета си прави извода, че на различни места може да се проведат "остри мероприятия", но "най-напред трябва да се набавят умирисващи, запалителни и взривни вещества с малки размери, самостоятелно задействане и камуфлирани", обобщава командированият.

За това как продължава подготовката, липсват повече документи, но през октомври 1974 г. разработката "Кръст" е закрита. В документа за това е посочено всичко свършено по нея дотогава, като освен огледите на обектите се разбира, че са

са "придобити трима секретни сътрудници моряци от БМФ,

имащи възможност да проведат "острото мероприятие".

Не става ясно кое е спряло нашите спецслужби от това да активират плана си и да извършат провокация. "Съгласно указанията на ръководството на ПГУ от 1973 г., разработката "Кръст" не се предвижда за провеждане в плана на отдела", е единственото документирано около прекратяването.

Четете още:

Полковник от ДС: Госпожо, първо ще разстреляме децата ви, после мъжа ви и накрая вас!

Бившият служител на ДС Димитър Стоянов: Взехме Бенчо в БСП, защото няма престъпен манталитет