Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пума Пунку в Боливия е една от най-големите световни загадки. Досега археолози, историци и учени правят различни изследвания, за да установят дали невероятният храм и бетонните блокове са плод на супернапреднала древна цивилизация или местните са получили извънземна помощ.

Рйонът е югоизточно от езерото Титикака в Андите, на 3660 м височина и е бил обитаван от инките.

Всеки един от каменните блокове тежи средно между 100 и 150 тона - дължината им е около 8 метра, а широчината - 5-6 м. Странното е, че са рязани с хирургическа точност, все едно са използвани най-съвременни технологии, което за древността е било невъзможно.

Как е постигната гладкостта им, също е голяма загадка.

Още по-странно е как са пренасяни огромните бетонни късове, тъй като каменоломната е на 15-ина километра от храма.

Учените все още разсъждават и каква е целта на изрязана вертикална линия в лявата страна, широка около 6 мм с дупки през определен интервал.

Но най-интересното е, че блоковете са рязани така, че да могат перфектно да се сглобавят, образувайки идеалната мозайка.

Датировката също не е сигурна. Според астрономи градежът би трябвало да е в периода 536-600 година преди Христа. Разбира се ако целта на древните е била да го ориентират спрямо тогавашното разположение на земната ос.