Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нова хипотеза относно причината за изчезването на динозаврите, разбуни духовете в научния свят. В книгата си "Тъмната материя и динозаврите: Невероятната взаимосвързаност на Вселената" Лиза Рандъл развива теорията, че именно тъмна материя е повлияла на орбитите на планетите и астероидите в Слънчевата система.

Следствие на това, голям астероид се е сблъскал със Земята и причинява измирането на динозаврите. Автор на книгата е изследователката на елементарните частици Лиза Рандъл.

Възможността астероид да се сблъска със Земята е голяма и без намесата на тъмната материя. Новата теория обаче нагледно показва как всичко във Вселената е свързано. Феномени, които на пръв поглед нямат нищо общо помежду си, всъщност си взаимодействат.

Преди 66 милиона години три/четвърти от всички биологични видове на планетата биват безвъзвратно заличени. Това става, след като огромен космически обект се удря право в Земята. И до ден днешен се водят спорове откъде се е появил той.

Лиза Рандъл смята, че един от напълно възможните варианти е Слънчевата система да е преминала през облак от тъмна материя.

Тази непозната субстанция не си взаимодейства почти по никакъв начин с обикновената материя, с изключение на гравитацията. Нейното съществуване е само на теория и според учените присъства на местата във Вселената, където гравитационното притегляне изглежда по-силно, без видима причина.

Новата теория предполага, че Слънчевата ни система е навлязла в гравитационно взаимодействие именно с тъмна материя. В резултат астероидите са променили орбитите си и един от тях се е насочил към Земята.

Теорията на Лиза се подкрепя от колегата й Матю Рийс от Харвард. Преди години двамата разработват нов модел за разпределение на тъмната материя в галактиката, според който в Млечния път съществува диск от тъмна материя.

Слънцето, освен около галактическия център, се движи и нагоре и надолу. Ярката звезда периодично преминава през по-плътен диск от тъмна материя.

По този начин, на всеки 35 милиона години, всички астероиди, комети и всякакви небесни тела се активизират. Това е подкрепено и от получените теренни данни, които доказват подобна тенденция на падащи комети и астериоди на Земята, именно в посочените периоди.

Изследванията в тази насока тепърва започват и обещават още нови и интригуващи резултати.