Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Човешкото тяло има "втори мозък" в червата и австралийски учени разгадаха сложния начин, по който той функционира, съобщи в. "Дейли мейл".

Ентералната нервна система е сбор от милиони неврони, които контролират движенията на червата. Точният механизъм, с който го правят, досега убягваше на специалистите.

Учени от австралийския университет "Флиндърс" проследиха електрическите сигнали в ентералната нервна система, които осигуряват движението на червата и техния синхрон, съобщава БТА.

За изследването си учените са използвали дебелите черва на евтаназирани мишки, които са с по 400 000 индивидуални неврона. Екипът си е служил с образна техника и електроди, с които да измерва електрическите импулси. Така учените са открили ритмични електрически сигнали в червата.

Червата синхронизират импулсите, за да се образуват контракции, които осигуряват преминаването и изхвърлянето на материала. Те придвижват и популациите от бактерии.

Това се различава от начина, по който функционира останалата част на нервната система на бозайниците.

"Стомашно-чревният тракт е единственият вътрешен орган със собствена пълна нервна система, която работи изцяло независимо от мозъка и гръбначния мозък", каза ръководителят на екипа проф. Ник Спенсър.

Опознаването на функцията на този "втори мозък" ще помогне за лечение на редица заболявания, включително и рак.