Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бате Николай за кака Мариана: Най-щедрият човек, когото познавах Николай Николаев - Бате Николай, и Мариана Аламанчева - кака Мариана

Била е в кома в 8 ч сутринта, отиде си в 12 на обяд! Милата Мариана. Моята Марияна, която ми беше ми като сестра 50 години. Не преживя смъртата на дъщеря си Зори, изплака Николай Николаев – бате Николай. Той научил за кончината на Мариана Аламанчева от Жоржета Чакърова. Двамата бяха известни като бате Николай и кака Мариана от първото предаване за деца таланти „Захарно петле“. Обичани и чакани в цяла България.

Мариана – винаги щедра душа, имала квартирант на тавана на кооперацията в центъра на София - естествено, без наем. Зарко пък имал грижа всяка сутрин да наминава да я види. Намерил я в кома. Страдала е от тежка форма на диабет. Трудно се движи. Тежко й е по многото стълби към жилището (в дни на безпаричие дори е чистила входовете – б.а.). Звъни на 112. Четири часа по-късно се оказва невъзможно да спасят актрисата.

„Мариана имаше един брак, който приключи внезапно – замениха я с по-млада жена. Този стрес отключи диабета, който стана причина и за нейния край – разказва Николай Николаев. - Чувахме се всеки ден. Тя беше най-добрият човек и щедър, който съм познавал. Прекрасна актриса, прекрасна! Когата постъпи в Сатирата, беше най-красивата актриса. Обръщаха се след нея! Вървим по улицата, среща ни просяк. Мариана има 2 лева. Бърка в джоба, пуска му един лев. Отминава. След 2 метра се връща и му казва – ето ви, вземете и този лев. Това беше Мариана! Раздаваше се на всеки, който има нужда. Докрай!

Но се срина, когато дъщеря й Зори – талантлива художничка, посегна на живота си преди 6 месеца. Почти пред очите й. Намери я мъртва в дома им. Посегнала на себе си. Как, защо, остана тайна. Но Зори си отиде. Остави я сама и тя не го преживя. „Николай, не ми се живее, детето ми го няма“, казваше ми тя. Аз, който току-що бях изгубил по подобен начин и моето Наде (дъщерята на Николай Николаев се самоуби – б.а.), й казвах: „Мариана, трябва да победиш мъката, трябва да правим нещо добро за децата в тяхно име. Ела в моята клиника по смехотерапия. Да спасяваме деца! Тогава няма да ни боли толкова!“ Но тя просто се е предала. Моята светла и слънчева Мариана! Кака Мариана. Защо се предаде, мила Мариана? Осиротях... Няма я сестра ми...“

Николай Николаев предполага, че прощаването с Мариана Аламанчева ще е най-вероятно в четвъртък, в черквата „Св. Седмочисленици“, но точен час още няма.