Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вдовици застрояват Боровец

 

ФИРМА от кръга на депутата от ГЕРБ Емил Димитров е продала на фамилията на Киро Японеца имот в Боровец. Днес върху терена вдига луксозни къщички гръцката строителна компания "Гек Терна".
През 2006 г. "Бороинвест" АД придобива от Министерство на земеделието и горите имота в местността Широка поляна.
Земята е над 20 декара.Днешният депутат Емил Димитров, който е зам.-шеф на парламентарната комисия по земеделие и гори, по това време е сред управителите на "Бороинвест". Фирмата с два хотела и друга база е приватизирана за скромните 29 хил. лева.
Само осем месеца след като взема имота в Широка поляна през 2006 г., "Бороинвест" продава 15 декара на фирма "Бул-Рент София" АД. Неин управител е
Киро Киров-Японеца
а синовете му са собственици. По същото време граждани от Самоков се опитват да докажат, че Широка поляна е била собственост на Училищното настоятелство в града, основано преди десетилетия. Водят дела, но губят в съда.
През 2007 г. Киро Японеца си намира съдружник - току-що регистрираната фирма "Айкон-Боровец" ЕООД. В дружеството синът му Януш е управител. Чрез "Айкон" Киро Японеца се свързва с гръцката компания "Гек Терна". На бившия държавен имот започва грандиозно строителство. По-късно Киро Японеца постепенно слиза от сцената в Боровец.
Днес на някогашната Широка поляна става все по-тясно. Тук изниква вилният комплекс от затворен тип "Боровец еуфория клуб" с
около 200 жилища
с глезотии за отдих.
"Гърците купиха над 3 декара от частни лица, освен това, което беше препродадено от Киро Японеца" - обясняват пред "168 часа" местни хора, пожелали анонимност. На Широка поляна скоро няма да остане незастроено ъгълче. В съседство с гърците се е сдобил с имот чрез подставени лица и бивш министър на промишлеността.
Наред с Киро Японеца цяла плеяда знаменитости са "окупирали" Боровец. Тузарските им хотели са вдигнати върху терените, изключени от горския фонд в Боровец през последните години. Изгодните сделки са направени от фирми, близки до Силвия Панагонова, вдовица на покойния сикаджийски бос Бай Миле, Милена Петрова, вдовица на Ивайло Чукачев, бодигард на Косьо Самоковеца, дружества като "БенчМарк", а също и неидентифицирани руснаци.
Близо до центъра на курорта са владенията, свързани с "М енд В Груп" и "БенчМарк". "Тези земи
трябваше да ги купи
Косьо Самоковеца - най-вероятно с подставени лица, защото вече му се носеше славата на контрабандист. Това беше публична тайна в Боровец - разказва отлично информиран еколог. - Два дена преди да стане сделката, го убиха в Амстердам. Земята беше купена от
бившия му бодигард
Ивайло Чукачев. Чрез Държавната агенция по приватизация взеха по-голямата част от двора на Горското стопанство със сградите и всичко останало. Получиха 26 декара, след това събориха гаражи, ремонтни работилници."
Хората от свитата на Косьо Самоковеца успяват през 2007 г. да извадят от горския фонд 8,8 декара в Боровец, като заплащат 176 256 лева. Чукачев умира през 2007 година.
Съпругата му Милена Петрова продава на "БенчМарк Фонд Имоти" АДСИЦ един урегулиран поземлен имот. В документите е отбелязано, че и той е изключен от горския фонд през 2005 г. Сделката е за 2 245 000 евро. Управител и съсобственик в дружеството със специална инвестиционна цел "БенчМарк Фонд Имоти" е Веселин Генчев. Той е известен като кум на бившия
царски министър
Николай Василев. "Бенч­Марк" в момента има няколко имота из целия курорт.
Днес върху парцелите на Чукачев и на "БенчМарк" са вдигнати огромни апартаментни хотели. Пред тях виси огромна табела, че се продават по 650 евро на квадрат.
В Боровец
се сдобива с имоти
и съпругата на покойния Бай Миле - Силвия Панаганова. Когато се раздържавява Боровец, бившите сикаджии купуват три хотела - "Мура", Ела", "Бреза", и двете вилни селища - "Ягода" и "Малина". По-късно фирмата на Панагонова "Паганова" ООД изключва от горския фонд 2,1 декара за 64 654 лева, като плаща по 30 лева за квадрат земя в курорта. Според бивши служители на Агенция "Гори"
заменката
е за трите хотела и чайната, които са в урбанизираната част на Боровец. Двете селища "Ягода" и "Малина" още не са изключени. "Търговска къща Йолов" построяват хотел "Айсберг" на общински терен, който също е изключен от горския фонд. Според местни хора общинската земя е купена на добра цена - по над 100 лева на квадрат.
И Боян Радев има имот в Боровец. Неговата къщичка е в центъра на курорта. "Взе имота с решение на Общинския съвет в Самоков - разказват местни. - Той си плати висока цена, двойно по-голяма от тази, която беше посочил лицензираният оценител." През 2007 г. Боян Радев изключва от горския фонд
2 декара земя
като заплаща 33 243 лева на държавата.
По време на царското управление в Боровец се появява изневиделица един мистериозен англичанин - Джонатан Савел Търстън. Той идва в момент, когато Самоковската община издирва неизвестен собственик на стара вила. Англичанинът по някакъв начин доказва, че е той. След това успява да изключи от горския фонд декар и половина и вдига апартаментен хотел. "Успя да си разшири имота, върху който строеше, въпреки петте комисии, които идват да го проверяват за надвзетата земя" - възмущават се и досега в Боровец. Англичанинът разпродава апартаментите,
взема парите
и според местните си тръгва. "Всички, които строиха върху реституираните вили, след това си разшириха площта, като заграбиха по-голяма площ около тях" - обясняват източниците на "168 часа". В съседство с имота на мистериозния англичанин е вила "Момина сълза". Еколози разказват, че къщата навремето е била на НЕК. "Чрез подставени лица си я купи бивш министър - твърдят местните. - Той не я разшири, не изключи терени от горския фонд, а само є направи луксозен ремонт."