Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: ХРИСТО РАХНЕВ
СНИМКИ: ХРИСТО РАХНЕВ

2,8 млн. лева в имоти скрива чрез офшорка на Сейшелите собственикът на избухналата фабрика в Горни Лом Валери Митков. Останалата част от огромния си капитал прехвърля на снахата и съпругата си, най-вероятно за да избегне изплащането на обезщетенията на близките на загиналите във фаталния инцидент. До редакционното приключване на броя Валери Митков не вдинга телефона си, за да потвърди или отрече информацията.
Истината за тайната операция първи научи в. "168 часа" след като се сдоби със скрити досега документи, които може да преобърнат хода на делата. Неочакван обрат в разследването може да предизвика информацията, че "Видекс" не е разполагала с лиценз за трансфер на оръжия след 24 януари 2013 г., а имат само боеприпаси с двойна употерба. Мините по всички официални класификации обаче спадат именно към оръжията.
При взрива в Горни Лом на 1 октомври миналата година загиват 15 души, като единият от тях е синът на Валери Митков - Емил. На роднините им се полагат обезщетения от фирмата, в която са работили загиналите.
"Сумата, която може да бъде присъдена в такава ситуация е 200 000 лв. Един загинал може да има двама-трима наследници и съответното обезщетение би трябвало да бъде изплатено по отделно на всеки от тях", коментира адвокат на близки на единия от загиналите.
Така се получава, че обезщетението може да достигне 400-600 хил. лв. на семейство например. Ако близките на 14-имата загинали (без самите Миткови) спечелят делата за исковете, "Видекс" би трябвало да изплати около 6 млн. лв.
"Представлявам един от близките на загиналите, но ние още не сме предявили иск - коментира адвокат Александър Кашъмов. - Докато не е приключило разследването, според мен няма смисъл да бъде повдиган иск. Чак след това може да се обмисли какво точно да се направи. На този етап е главно наказателно дело, тече досъдебно производство." Оказва се обаче, че е възможно, докато бъдат предявени исковете и още повече - докато се стигне до съдебно решение, "Видекс" вече да бъде обявена в несъстоятелност.
"Наглостта на Валери Митков продължава с един негов ход за скриване на няколко милиона в офшорка на Сейшелските острови - казва Петър Пенчев, зам.-председател на "Екогласност". - На 30 октомври 2014 г., в края на фаталния месец, когато загива и собственият му син Емил, бизнесменът на свобода регистрира фирма "Видекс Инженеринг" ЕАД, която на 8 януари 2015 г. се прехвърля изцяло като собственост с 2,8 млн. лв. капитал на офшорна компания под ново име.
Останали живи работници от завод "Миджур" споделят, че ги преназначават във "Видекс Инженеринг", но наследниците на загиналите, които биха осъдили "Видекс" АД, вероятно ще разберат, че във виновната фирма вече няма и лев. Дали държавният бюджет ще плати и нейния дял след успешно дело в български или европейски съд срещу фирмата убиец, предстои да разберем.

Всичко за тайните далавери около прехвърлянето на компаниите и мненията на близки на загинали и адвокати четете в новия брой на в. "168 часа".