Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Участието в избори се превръща в доходоносен бизнес след драстичното увеличение на субсидиите за партиите преди 2 години.
Първоначалното изплащане на 1 процент от минималната работна заплата за всеки глас бе увеличено впоследствие на 5%, за да може всеки гласоподавател да се осребрява, дори и на партиите извън парламента, по 12 лева "парчето".
Твърде вероятно е да се окаже, че от участие в избори може по-лесно да спечелиш пари, отколкото да се класираш за европроект.
Национален фронт за спасение на България, или по-познат като партията на СКАТ, например спечели от последните избори почти 1,6 милиона лева.
П
артията на музиканта Светльо Витков "Глас народен" - 596 хиляди, а ЛИДЕР на Христо Ковачки - 737 хиляди, което си е почти милион и сигурно бизнесменът ще признае, че това е най-лесно спечеленият милион.
Още по-интересно става, когато сумираме субсидиите на всички участници в изборния бизнес. Така получаваме един годишен джакпот от около 50 милиона лева.
Вярно, по-малко е от бюджета на Министерството на отбраната, но е 5 пъти повече от годишните средства на Фонда за лечение на деца в чужбина и, забележете, почти 30 пъти повече от парите, които се отделят всяка година за лечение на тежко болни деца.
Излиза, че политиците са ни много по-важни от децата. Освен че ги замеряме с пачки с пари, им даваме и безплатни офиси. А те после харчат за платени митинги, за коли и за екскурзии.
От същите субсидии ГЕРБ натрупали цели 27 милиона лева и сега само годишната им лихва, понеже ги държат на банков влог, е 500 хил. лв.
В
същото време само преди няколко седмици заради дълг бе спрян токът на приюта на отец Иван в Нови хан. А в пресата и по телевизиите не спират да се въртят снимки на деца, за чието лечение родителите им с мъка събират средства.
Всичко това е много ненормално и много неморално.
И инициативата на "Атака", подкрепена от БСП, да бъдат лишени от субсидии само партиите извън Народното събрание, е твърде популистка и услужлива. Разбира се, за тези, които ще си я гласуват.
Трябва да бъдат лишени от държавна субсидия и парламентарно представените партии. След като си дават вид, че са се отдали на обществения интерес, нека да бъдат "общественици" докрай.