Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Търсят спешно 2 млрд. от контрабанда и кражби на ДДС ПРОБЛЕМ: Парламентът ще излъчи кабинет, който тепърва ще ревизира бюджета.

Новото правителство трябва да събере 2 млрд. лв. до края на годината, като удари контрабандата и намали източването на ДДС.
Само така може да намали рекордния дефицит, който се очертава в края на годината. Очертаващият се недостиг е такъв, че може да доведе до колапс на цели системи в публичния сектор.
"Ако в МВР се назначат читави хора и се прекрати покровителстването на цигарената контрабанда, в бюджета до 1 година могат да влязат над 1 млрд. лв.," коментира пред "168 часа" депутатът от БСП Димчо Михалевски. Според него в хазната може да се вкарат още толкова средства, ако се унищожат и схемите за източване на ДДС.
Факт е, че 2008 г. се облагаха 21,9 млрд. къса цигари. След като ГЕРБ повиши акциза през 2010 г. бройката намаля два пъти и стигна 10,9 млрд. къса. Трагичното в случая е, че тази тенденция се запази досега. Прогнозата за 2013 г. отново е, че официалните продажби ще са 11 млрд. къса. Ясно е, че
българинът не е намалил два пъти консумацията си на цигари
Напротив, продажбите в сивия сектор се увеличиха и това може да се види на всеки пазар.
Ако се обложат липсващите 10 млрд. къса цигари, това ще осигури в бюджета 1,5 млрд. лв. акцизи, изчисляват в легия "Антимафия". По техни данни се губят около 1000 камиона контрабандни цигари, а между 2010 г. и 2012 г. Агенция "Митници" е залавяла между 8 и 25 камиона на година.
"По мои изчисления, ако новото правителство понижи контрабандата на ниво от 15%, това ще осигури около 760 млн. лв. в бюджета, но трябва да се предприемат доста ефективни мерки. Трябва да се изправиш срещу този капитал, който ще се съпротивлява", смята бившият зам. финансов министър Кирил Желев. Според него нелегалните продажби на цигари не са само от контрабанден внос. Най-вероятно част от тях са произведени и у нас.
"Не мога да си представя, че такива големи количества не могат да бъдат засечени"
твърди бившият зам. финансов министър. Той недоумява защо ГЕРБ не са предприели най-простата мярка за борба със сивия сектор, сменяйки бандеролите.
За съжаление борбата с контрабандата няма как да помогне на новото правителство при сблъсъка му с рекордния дефицит за трите месеца от близо 800 млн. лв.
Според бившите управляващи той ще бъде покрит от априлските постъпления по линия на данък печалба.
"Това е несъстоятелно", смята Кирил Желев. В този период фирмите изчисляват печалбата си за предходната година и внасят данъка върху положителния финансов резултат.
"Да, няма да има дефицит през април, ако спрем плащането на пенсиите или заплатите - пошегува се Димчо Михалевски. - Истината е, че положението е много лошо. Всички вериги показват драматичен спад в продажбите, хората вече пестят дори от храна, което е ужасяващо."
Според него през април наистина
може да се появи излишък, но той ще е формален, само на книга
"Ще се възстановят 800 млн. лв. плащания на фермерите, но те са дължими по краткосрочен заем, който през август трябва да се плати. Така че те автоматично трябва да се извадят и изобщо да не се броят при намаляването на дефицита", смята Михалевски.
На практика за април тези средства ще надуят приходната част на бюджета, но през август, когато трябва да бъдат погасени, ще изчезнат. Така кризисната финансова ситуация с нищо не се подобрява.
"При това положение оставаме на много ниска база, при това след двата месеца март и април, когато трябваше да има много високи данъчни приходи", твърди Михалевски.
Според него само една ревизия може да даде отговор какво е реалното състояние на бюджета.
"Знаем, че има голям проблем със събирането на приходите, знаем че има огромен дефицит", бе лаконичен депутатът.

 

Започват с ревизия на хазната и преструктуриране

"Необходим ни е много детайлен анализ на бюджета, за да знаем какво е реалното му стъстояние, което бившите управляващи прикриваха", коментира пред "168 часа" депутатът от БСП Димчо Михалевски.
Паралелно с борбата с контрабандата новият кабинет ще се бори с огромния дефицит, преструктурирайки бюджета. Това ще стане, след като правителството определи приоритетите си. Едва тогава ще се прецени на кои сектори да се намалят средствата и на кои да се увеличат.
Отсега е ясно, че новите управляващи няма да приложат познатия вече принцип, като съкратят парите на всички ведомства с определен процент. Според източниците ни тази система била изключително глупава и отдавна е доказала своята неефективност.
"В каква степен ще се използва инструментът преструктуриране, много зависи от употребата му от предишното правителство - издаде пред "168 часа" запознат. - Знае се, че в края на управлението на ГЕРБ са гласувани допълнителни разходи за сметка на вътрешни размествания, правени през март и април. По този начин са отпуснати допълнителни 150 млн. лв. за няколко обекта на Министерството на регионалното развитие."
Според източника ни проблемът е, че след като вече е извършено някакво преструктуриране на бюджета, не е ясно дали все още има възможности за маневриране.
"Само след като се влезе в Министерството на финансите, може да се каже откъде да се отреже и на кои ведомства да се увеличат разходите", обясни източникът ни.
"Досега се криеше истинското състояние на бюджета. Забелязва се забавяне на приходната част и в подобна ситуация трябва да се забави и темпът на растеж на разходната част", смята бившият зам. финансов министър Кирил Желев.
Не е изключено преструктурирането да започне с намаляване на капиталовите разходи.
"Не знам накъде повече. При планирани 5 млрд. лв., ГЕРБ ги намалиха на 500 млн. лв.", коментира депутатът от БСП Димчо Михалевски.
Според Желев проблемът е, че всяко забавяне на капиталовите разходи крие своите рискове.
"В средносрочна перспектива си режеш клона с приходите, затова е много важно да има вярна и точна информация за състоянието на бюджета", смята Желев.