Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Патриархът посреща Рая Назарян в синода. По-късно оттам обявиха, че ректорът на семинарията епископ Пахомий е избран за първи викарий на Даниил като Софийски митрополит.
СНИМКА: ПРЕСЦЕНТЪР НА НС
Патриархът посреща Рая Назарян в синода. По-късно оттам обявиха, че ректорът на семинарията епископ Пахомий е избран за първи викарий на Даниил като Софийски митрополит. СНИМКА: ПРЕСЦЕНТЪР НА НС
  • Всеки греши, но ако има покаяние, ще има напредък и за човека, и за народа, обърна се Даниил към партийците, чиито яростни атаки наблюдава лично в парламента преди седмица

Призив към политиците да се смирят и да работят за благото на народа отправи патриархът на среща, проведена по негова покана, към председателката на Народното събрание Рая Назарян и представители на всички парламентарни сили.

На народните представители е дадена властта да служат на народа и да се грижат за благоденствието на всички, като този кръст трябва да се носи добросъвестно.

Ако в парламента има търпимост и старание за разбирателство и ако всички се ръководят от общата полза, това ще обедини хората, обърна се патриарх Даниил към тях. И заръча:

Да пазим съвестта си чиста, да се молим Бог да ни помага да се поправяме, когато грешим. Това ни дава Божието благословение и Бог ни помага. Църквата се моли за мира по целия свят.

Всеки греши, но ако има покаяние, ще има напредък и за човека, и за народа, добави новоизбраният предстоятел на православната ни църква.

Рая Назарян му подари реплика на парламентарния звънец от Учредителното събрание. Патриарх Даниил пък дари председателката на 50-ото НС с икона на Света Богородица с младенеца и Библия.

Като представители на групите си при патриарха отидоха Томислав Дончев от ГЕРБ, Йордан Цонев от ДПС, Николай Денков от ПП-ДБ, Цончо Ганев от “Възраждане”, Иван Иванов от БСП и Александър Александров от ИТН. В разговора участваха и всички митрополити от Светия синод.

Даниил лично стана свидетел на липсата на търпимост между политиците, за която сега ги призова, миналата сряда, когато отиде в парламента да проследи вота за предложения от ГЕРБ за премиер Росен Желязков. Той търпеливо изслуша близо 4-часовия дебат по проваления опит за кабинет с първия мандат, в който личните хули и политически нападки ескалираха.