Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Иванов на третата национална конференция на "Да, България" СНИМКА: Йордан Симеонов
Христо Иванов на третата национална конференция на "Да, България" СНИМКА: Йордан Симеонов

Не търсете в това действие ревизия на коалиционни формат, призова той и обяви, че ще работи за връщане на доверието към партията му

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов подаде оставка като лидер на "Да, България".

Това обяви самият той на извънреден брифинг в централата на формацията. Така Иванов поема своята лидерска отговорност за слабото представяне на коалицията ПП-ДБ на изборите вчера.

Този резултат за партиите от нашата коалиция ПП-ДБ, изисква поемането на лидерска отговорност, обясни решението си Иванов.

Решението е взето след заседание на Изпълнителния съвет, който е приел оставката на Иванов. Тепърва ще се вземе решение как ще бъде организиран изборът на нов председател. Самият Иванов декларира, че няма да се кандидатира за лидер.

Декларирам, че няма да стана народен представител в 50-ото НС. Изключително важно е да направим всичко възможно да започнем по нов начин, на нова страница, разговора с избирателите, затова трябва да се стигне докрай, заяви Иванов. Той ще се посвети на семейството си и на партията си, като ще направи всичко възможно да върне доверието в нея. Оставам на терен и ще продължа да работя за каузите, както досега.

Приемам присъдата на избирателите и показвам, че искам извинението им, обърна се Иванов към тези, които не са подкрепили "Да, България" на изборите.

Благодари на партньорите, свързвала ги общност, но ще продължат да работят заедно.

Не сме взимали решение по отношение на коалиционния формат, тази тема не е стояла пред нас. Разговорът, който трябва да бъде воден, е да се награди демократичната общност. Той ще бъде воден първо с ДСБ и ПП, но и с други партньори по основни тези как ще подходи по въпроса за формиране на властта. Този разговор ще изисква доста усилие и работа, обясни Иванов. Не търсете ревизия на коалиционния формат, допълни той.

Иванов разказа, че той и "Да, България" в последните години са лидирали политика на търсенето на диалог. На преодоляване на политическата криза със средствата на обединение около конкретни реформи и големи национални цели. Тази политика я започнахме в рамките на ДБ от 2022 г, след като се очерта системният характер на политическата криза в България, обясни Иванов. И допълни, че става дума за дълбока криза, чиято политическа проява е само връх на процеса.

Особено след началото на войната за нас стана ясно, че България не може да си позволи да се носи по течението без формула, която да позволи въпреки всички разделения и различия да се намери начин да се съставят реформаторски правителства, които имат шанс да започнат да разрешават дълбоките причини за кризата като корупцията и беззаконието, разграждането на институциите и това, че гражданите не могат да имат доверие в тях, обясни Иванов. Той разказа, че са започнали да аргументират този курс от 2022 г. и го смята за правилен.

Но не можахме за убедим избирателите си в правилността на този курс. И за това трябва да поемем отговорност. Тази неспособност и неуспех да мобилизират обществена подкрепа вървеше с това, че бяхме представяни като службогонци и хора, които гонят властта сама за себе си, сглобкаджии и хора, които са измамили доверието на избирателите, допълни той.

Този резултат е причина аз да се отдръпна. Някой друг или други хора биха могли да намерят друг политически курс или да реализират този, като намерят начин да го аргументират и представят по-убедително, допълни той.

Тази политическа линия беше взривена от ГЕРБ. Те напълно ликвидираха възможността в момента в България да се води дори елементарно убедителен разговор за дълбоки реформи, които да се справят с проблема на злоупотребата с власт и беззаконието, на корупцията. Прилепяйки се към Пеевски, те взрив3ха възможността за търсене на сериозен разговор и компромис. Това също е сериозна причина за нашето решение, защото на практика теренът, на който можеше да се води тази политика, беше изгорен от действията в последните месеци на тандема Борисов-Пеевски. Те много добре знаеха какво правят, ориентираха се по това, че ние не успяваме да съберем обществена подкрепа за този курс и се възползваха от нашата слабост, за да ревизират курса и да консумират властта, както си знаят, и да злоупотребяват с нея, обясни Иванов.

Тежка перспектива за страната очерта той. Но видя надежда в това, че половината от избирателите им, които са оттеглили подкрепата си, не са я дали на друга формация. Тоест, разговорът все още е възможен, но той изисква поемането на отговорност и отваряне на нова страница, допълни той. Той изисква и разбиране, че ние не можем просто така да продължаваме да твърдим, че ние сме добри, по-добри, добрите, защото това изисква носене на отговорност, допълни Иванов.

Този позиция е моя и на "Да, България", тя не ангажира никого и другите партии да си взимат своите решения, каза Иванов. Разказа, че имал разговор с Атанасов и лидерите на ПП, но те щели да си взимат решения сами. Перефразира Рей Бредбъри като "Носенето на отговорност е занимание самотно".

Нека не се увличаме по бръсненето на скалпа и в кампании по странни чистки, каза още Иванов.

Това мое решение не решава проблема на България, защото, ако не се случат реформите, ще има ескалация на напрежението, предупреди Иванов.

Той припомни, че при сформирането на кабинета "Денков" е предупредил, че ще се направи тежък компромис.

Вотът на антисистемните партии е световен проблем, обясни още Иванов. Но допълни, че България особено е под риск, защото държавата е прогнила от корупция. Този морален срив в цялата държава е истинският проблем. Потресаваща е способността на депутати да изпълняват какви ли не мизерии, да мълчат, допълни той.

Българската система на национална сигурност е в криза. В условията на война президентът 2 г. не е свикал КСНС. Политическият процес по отношение на сигурността е обезглавен. Затова беше важно да се опитаме да рестартираме някаква рамка, на която да се води разговор.

Правителство на преяждането с власт тези момчета знаят как се прави, това сме го виждали.

Ще бъдат много силно изкушени от преяждането с власт, да видим дали ще заключат вратата на кухнята и ще отворят хладилника, коментира той.

Те взривиха разговора за реформи.

Очаквайте подробности.