Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КАДЪР: Екс/@runews
КАДЪР: Екс/@runews

Словашкият премиер Роберт Фицо е бил прострелян. Това съобщиха местните медии, цитирани от Би Би Си.

По информация на телевизия ТА3 инцидентът е станал в град Хандлова, разположен на около 150 километра североизточно от столицата Братислава. Фицо е бил прострелян в стомаха пред местния Дом на културата, където е отивал за среща със свои поддръжници. Чути са били четири изстрела.

Очевидец разказа пред Ройтерс, цитирана от БТА, че е чул няколко изстрела и е видял как полицията задържа мъж, който е бил откаран в автомобил на силите на реда. Според местна телевизия стрелецът е 71-годишен мъж. По-късно местни медии потвърдиха информацията, че нападателят е задържан. 

Пресцентърът на правителството все още не е направил изявление по случая.

 

Фицо е откаран в болница с хеликоптер на Словашката служба за спешна помощ, предаде Ройтерс, като се позова на публикация във „Фейсбук".

След новината за стрелбата в словашкия парламент цари напрежение, пише Denník N. 

"Когато прозвучаха изстрелите, почти оглушах", казва свидетелка на инцидента. Тя е видяла как Фицо пада на земята пред нея и казва, че е видяла кървави рани по гърдите и главата му, но не може да каже колко сериозни са те.

В момента районът е отцепен.

Хандлова се намира на около 160 км североизточно от Братислава. 

Мога да потвърдя, че срещу премиера беше извършен опит за убийство, съобщи словашкият вътрешен министър, цитиран от Ройтерс.

Министърът не разкри подробности за състоянието на Фицо.

Президентът на Словакия Зузана Чапутова остро осъди атаката. Тя нарече нападението „брутално и безразсъдно". „Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо всички сили в този критичен момент, за да се възстанови", написа тя в публикация във фейсбук профила си.

Решително осъждам подлото нападение срещу премиера Роберт Фицо, написа председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в социалната мрежа „Екс". „Подобна проява на насилие няма място в нашето общество и подкопава демокрацията, нашата най-голяма ценност", добавя тя. Фон дер Лайен изразява съчувствие към Фицо и неговото семейство.

Роберт Фицо е премиер на Словакия от април 2012 г. до март 2018 г. Той заема поста и между 2006 и 2010 г. След победата на парламентарните избори от 17 юни 2006 г. на лявоцентристката му партия Посока – социална демокрация, основана от него през 1999 г., той сфоррира правителствена коалиция, сменяйки на поста министър-председателя Микулаш Дзуринда. Роберт Фицо подава оставка след парламентарните избори от 12 юни 2010 г.

Преди това президентът на Словакия Иван Гашпарович възлага на Фицо мандат за сформиране на второ правителство на Посока – социална демокрация, но този мандат не е реализиран. На 8 юли е съставено правителство на Словашки демократически и християнски съюз – Демократическа партия, оглавено от Ивета Радичова На 4 април 2012 г., след победата на партията на Роберт Фицо на предсрочните парламентарни избори (печелейки в парламента 83 от 150 места), Фицо сформира ново правителство на страната. Това е първото еднопартийно правителство в Словакия от началото на независимостта.

През 2014 г. Роберт Фицо е кандидат за президент и на първия тур, проведен на 15 март, е първи с 28% от гласовете. На втора позиция с 24% остава опонентът му – независимият кандидат Андрей Киска. На втория тур обаче Андрей Киска печели 59,4% от гласовете и става четвъртият президент на Словакия. На 30 септември 2023 г., след победата на партията на Роберт Фицо Посока – социална демокрация на пармалентарните избори, Фицо сформира ново правителство на Словакия.