Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

При пиково производство на ток от солари ЕСО ограничава всички централи, както и вноса.
При пиково производство на ток от солари ЕСО ограничава всички централи, както и вноса.
  • Излишъкът от соларна енергия и липсата на по-маневрени централи са причинили 50% от нарушенията на честотата на еленергията
  • Три държави изключват свои мощности заради нас и това струва санкция от 900 хил. евро на ЕСО

50% от смущенията в енергийната система на континентална Европа през миналата година са заслуга на България.

В първите три месеца на 2024 г. страната ни запазва тези 50 на сто от нарушенията на честотата. Това стана ясно от думите на директора на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев, който изнесе тревожните факти пред енергийната комисия в парламента и поиска законодателна помощ от депутатите.

Данните за 2023-а, които той съобщи, показват, че

30% от смущенията са предизвикани от Франция, а останалите 20% - от всички други държави

Проблемът не е толкова в соларните централи, колкото в липсата на балансиращи мощности, които да са по-маневрени и да могат лесно и бързо да се включват и изключват. Такива обикновено са вецовете и газовите централи.

При това положение чисто технически се налага произведеният излишък незабавно да се изнесе в чужбина, но така има опасност нормалните за мрежата 50 херца да се променят и това да доведе до срив на мрежите не само у нас, но и в чужбина.

Цачев заяви пред депутатите, че мрежата не е пред срив, но ситуацията е сериозна.

“Пак се наредихме сред лошите примери”, реагира шефът на комисията Делян Добрев.

Цачев уточни, че не се е стигало чак до разпад на мрежата, но ситуацията е изключително сериозна. “Във връзка с това е необходимо да бъдат взети бързи решение, които да дадат възможност за добра устойчивост на системата”, каза той.

На 9 април 2023 г. страната ни поради невъзможност да балансира над 1076 мегавата излишък изнесе непланирано в рамките на 1 час 900 мегавата, което доведе до проблеми с честотата в цялата зона на континентална Европа, даде пример Цачев.

Наложило се е стартиране на аварийна процедура от три други държави,

за да се балансира европейската система, което коства 900 000 евро на ЕСО. Аварийната процедура предвижда операторите на другите държави да изключат в такава ситуация свои мощности.

Шефът на ЕСО се обърна към депутатите, защото на ниво европейски оператори ще се искат отчети от националните всеки месец и ще има по-сериозни санкции при нарушаване на честотата.

“Сега разчитаме на европейските балансиращи платформи, но това не е достатъчно, защото всяка държава е отговорна за резервите си”, каза още той.

Председателят на комисията Делян Добрев настоя до понеделник ЕСО да представи предложения за законови промени и попита Цачев какво ще внесе.

“Не трябва да допуснем да стане дискотека у нас”, каза Добрев.

Шефът на ЕСО сподели мерки, които се вземали в Италия и Германия. Стари генератори в спрени тецове се трансформират и осигуряват динамична устойчивост. Парите за тяхната работа обаче влизат в технологичните разходи на системния оператор.

Второто му предложение е да се дадат ценови сигнали на инвеститори, които да вложат средства в проекти за маневрени мощности. На нас ни трябва нещо, което да съхранява енергията, и то да бъде в разпореждане на диспечерите.

Цачев спомена гарантиране на възвръщаемостта на инвеститорите чрез сключване на договори за предоставяне на такъв тип услуги за по-дълъг срок.

Иначе мерките, които ЕСО може да вземе в тези топли пролетни дни с много соларна енергия, е освен да ограничава производството на електроенергия, да спира вноса на ток.