Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Путин КАДЪР: Първи канал
Владимир Путин КАДЪР: Първи канал

Кремъл обвини Париж в незаконна конфискация на частна собственост

Франция разгневи Кремъл, след като конфискува луксозна вила, свързана с бившата съпруга на Владимир Путин Людмила.

Имотът е иззет още през декември 2023 г., но за това се разбира чак сега. Източници, цитирани в западни медии, твърдят, че вилата е собственост на руснака Артур Очеретни, новия партньор на бившата първа дама на Русия.

“Френските власти подкопават основите на правната си система”,

заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по повод новината, допълвайки, че действията на Париж са незаконни. Според него резиденцията е частна собственост и всяко посегателство върху нея е нарушение на закона.

Според информацията конфискуваният имот е вила “Сюзанна” в Англет. Малко след началото на войната в Украйна имотът бе изрисуван с антипутински лозунги, включително “Майната му на Путин” и “Слава на Украйна!”. Описвана в пресата като собственост на Людмила Путина, която беше съпруга на руския президент от 1983 до 2013 г., вилата в стил ар деко е на 300 метра от плажа Дюни. Тя официално е собственост на компания за недвижими имоти, контролирана от Артур Очеретни. Той е женен за 20 години по-възрастната от него Людмила от 2015 г. Артур придоби баския имот през 2013 г. за 5,4 милиона евро – с допълнителни разходи на стойност 3,5 милиона евро, необходими за покриване на ремонтните работи. Изземването на луксозната къща е станало след жалба на организацията Transparency International, която настоява да се разследват средствата за покупката ѝ.

“Няма нищо в историята на Очеретни, което да обяснява как той е могъл

да притежава такъв първокласен имот”,

се твърди в разследване от 2017 г.

Вилата е построена от богатия англо-белгийски финансист Алфред Льовенщайн през 20-те години на миналия век и се намира близо до луксозния френски курортен град Биариц на брега на Атлантическия океан. Имотът е на 5000 квадратни метра и има структура, която прилича на гръцки храм.

Владимир Путин и Людмила имат две дъщери - Мария Воронцова и Катерина Тихонова.

Освен вилата на Очеретни френските власти проверяват и други имоти, принадлежащи на няколко свързани с Кремъл олигарси като Генадий Тимченко и братята Ротенберг.