Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Според него не пречи, че е зам.-председател на партия, понеже парламентът е избрал Димитър Главчев за шеф на Сметната палата

Депутатът от ГЕРБ Даниел Митов е готов да поеме поста на служебен външен министър. Получил е и подкрепата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Аз съм готов. Въпросът е, че първо тук имам едно голямо разочарование и то от колегите от ПП-ДБ. Логиката на техните изказвания до момента следва изцяло логиката на президента Радев. Не можело заместник-председател на партия да бъде служебен външен или какъвто и да е било министър. С промените в конституцията, които направихме, по настояване на ПП-ДБ логиката за съставяне на служебни правителства беше променена изцяло. Служебното правителство вече зависи изцяло и напълно от парламента, назначава се от министър-председателя, ролята на президента е напълно променена и служебният министър-председател трябва да търси подкрепа от партиите тук в парламента. Всички хора, които са предложени за потенциални служебни министър-председатели, се избират от парламента, т.е той вече им е дал някакво доверие да бъдат на тези постове. Тази е логиката. Вместо колегите от ПП-ДБ да излязат да защитят логиката на промените в конституцията, те се занимават с това да обясняват чие щяло да бъде или е било служебното правителство, което е съвършено невярно", каза Митов пред журналисти в парламента.

"Служебният министър-председател ми се обади първо на мен. Аз, разбира се, съм се консултирал с председателя на партията. Като заместник-председател няма да взема решение без да изговоря това с него. Получих пълна подкрепа от г-н Борисов. Така че първият разговор е между мен и г-н Главчев, който очевидно не е могъл да се сработи с външния министър, който той освободи - г-н Димитров. Де факто е търсил възможност да гарантира ясна външна политика, опряна на ясен европейски и проатлантически профил на човек, който ще следва подобен тип политика", каза Митов.

Той обясни, че да е министър не му е цел, но ако това се случи, ГЕРБ ще излезе и ще каже, че поема отговорност и за външната политика. Това направи Бойко Борисов с Министерството на отбраната, което в момента се оглавява от ген. Атанас Запрянов. За него лидерът на ГЕРБ разказа, че е лоялен към партията.

"За президента Радев това ще е тест за неговата геополитическа и външнополитическа ориентация. Той много добре знае какви външнополитически позиции имам аз, каква политика ще следвам като външен министър. Това за него ще е тест и пред партньорите", коментира депутатът.

Той не се съгласи, че забавянето на назначаването на човек на поста, би застрашило подготовката на изборите в чужбина: "Външният министър няма почти никакъв допир до това как се организират изборите в чужбина. Това е 99% техническа работа и нищо друго. Има си хора, които отговарят за това във външното министерство, външният министър не се занимава с това, а с външна политика".

"Господин Главчев е взел това решение абсолютно самостоятелно, мога да ви уверя", каза още Митов.

В понеделник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посъветва задочно Главчев да смени външния министър Стефан Димитров. Няколко часа по-късно Главчев предложи мястото му да заеме Даниел Митов. Президентът все още не е подписал указа за назначаването му. Преди това утре ще се срещне с Главчев, за да обсъдят поредната смяна на министър само за седмица, но още вчера даде да се разбере, че не е съгласен зам.-председател на партия да е част от служебен кабинет.

Предложеният за външен министър Даниел Митов отговаря на журналистически въпроси

Предложеният за външен министър Даниел Митов отговаря на журналистически въпроси

Публикувахте от "По света и у нас" - новините на БНТ в Четвъртък, 18 април 2024 г.