Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов участва в регионалната конференция на Младежи ГЕРБ в Плевен. СНИМКА: ФЕЙСБУК
Бойко Борисов участва в регионалната конференция на Младежи ГЕРБ в Плевен. СНИМКА: ФЕЙСБУК
  • Борисов ми се обади и възобновихме диалога, ще преговаряме, обяви Христо Иванов
  • Лидерът на ГЕРБ поиска схемата на ПП-ДБ за регулаторите да важи и за министрите

Избори 2 в 1 през юни е все по-малко вероятно да има. Но пазарлъците за оцеляването на (не)коалицията се очертава да са все по-тежки.

След тежка седмица на разправии и закани за предсрочни парламентарни избори едновременно с европейските, отправяни и от ПП-ДБ, и от ГЕРБ, след като първите извадиха предложението си за меморандум, през уикенда страстите започнаха да се успокояват. А партньорите дадоха знаци, че ще седнат и ще преговарят преди ротацията, за да не се стигне до предсрочни избори.

Знак за това даде почетният председател на ДПС Ахмед Доган в събота. Трябва да ни е ясно, че едни предсрочни парламентарни избори по формулата “2 в 1” може допълнително да дестабилизират страната и да предизвикат наказателен вот с непредвидими последици, предупреди Сокола в словото си пред Националната конференция на партията в събота.

Словото на Ахмед Доган пред конференцията на ДПС бе изчетено от евродепутатката Искра Михайлова.
Словото на Ахмед Доган пред конференцията на ДПС бе изчетено от евродепутатката Искра Михайлова.

ДПС не участва реално във властта, но е част от сглобката в парламента. А новият лидер Делян Пеевски и преди да стане официално такъв не пропускаше да напомни, че стабилността на кабинета се дължи именно на ДПС. Затова думите на Доган бяха изтълкувани като предупреждение към ГЕРБ и ПП-ДБ да седнат и да се разберат.

Че се върви в тази посока, потвърди и съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов. Радвам се да кажа, че г-н Борисов днес ми се обади и възобновихме диалога. Ще преговаряме, ще се опитаме да има правителство, защото разбираме нашата отговорност за това, каза Иванов късно вечерта в петък в предаването “Панорама”. И обясни, че сега е моментът партньорите да водят преговори.

За да не се ходи на избори, начинът е да се седне на масата за преговори, предупреди в края на миналата седмица и премиерът Николай Денков.

Преговорите обаче ще са тежки, стана ясно от думите на Бойко Борисов, който за първи път постави официално условия към партньорите си от ПП-ДБ, коментирайки техния меморандум.

На пръв поглед наивен меморандум, малко притискащ ГЕРБ, но той е за пред публиката и си изиграва своята роля. Да им кажа следващия ни ход, ние в училището в Банкя също сме се учили да не се огъваме. Като кажат това, ние ще отидем на втората част на меморандума - 50:50 всички министерства. Министър - зам.-министър, отсече лидерът на ГЕРБ.

И продължи: Ако те имат финансите - ние трябва да имаме поне в агенциите 50:50. Областните управители - 50:50 и т.н. И ние ще ги продължим тези разговори.

Борисов отново обясни, че се е усетил за какво става въпрос, след като Кирил Петков му изнесъл лекция за тактиката, на която ги учат в Харвард. Така лидерът на ГЕРБ очаквал ПП-ДБ да отстъпят за поста външен министър и да го оставят за Габриел, а те да вземат всичко останало.

Има все още някаква комуникация между нас в (не)коалицията, но доверието е паднало до ледена епоха и не съм оптимист, защото тяхната тактика е ясна. Петков е брилянтен стратег да принуди противника му да върви по неговата свирка, коментира Борисов.

Той е категоричен, че преговорите ще започнат едва след като Николай Денков и Мария Габриел предоставят на партиите отчета за свършената работа на министрите и оценката си за тях. Абстрахираме се кой от коя партия е, защото ние имаме само едно министерство, каза за кой ли път Борисов.

“Не е просто съществуване на правителство, в следващите месеци се очакват реформи, включително и на службите за сигурност. Мнозинството с всичките трудности и разделения между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е трудно създадено, но без да го има правителството, няма да го има и парламента. Споделяме тази отговорност”, коментира още пък Христо Иванов. И говори и за ролята на ДПС в този процес.

Ако някой си мисли, че без изборен резултат ще има дял или пай, това не е редно, предупреди Иванов по адрес на ДПС и обяви, че “този тип политическо поведение трябва да бъде прекратен, това в същината си е опит за шантаж”. Именно той и Делян Пеевски влязоха в най-острия политически сблъсък миналата седмица, като слязоха дори на улично ниво и си размениха обиди като “куртизанка”, “малката Шехерезада” и “пачавра”.

ЙОРДАН ТЕРЗИЙСКИ
ЙОРДАН ТЕРЗИЙСКИ

Лидерите на “Продължаваме промяната” запазиха мълчание през уикенда. Вместо тях на Борисов задочно и от тв ефир отговори депутатът Йордан Терзийски.

Бойко Борисов се е объркал или не е прочел меморандума. Ние не предлагаме 50:50 в регулаторите, а поделяне на отговорности на много ясен принцип, по който да бъдат избирани хора на съответните постове. Нужен ни е механизъм, с който да гарантираме, че регулаторите ще работят, а няма да бъдат кукли на конци. Искаме да срежем конците, за да има реални резултати. Ние не претендираме за постове, заяви Терзийски в предаването “Офанзива” по Нова нюз.