Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Публикувахте от 24 часа в Сряда, 21 февруари 2024 г.

За всички е ясно, че документ, разработен само от едната страна и изпратен по приложение за чат, не цели постигане на съгласие, посочи вицепремиерът

"Няма да подпиша този меморандум. Всичко си има граници. Моите са, че не приемам държавата да се управлява при неспазване на основни принципи на демокрацията. Той влиза в противоречие с българската конституция. Не приемам държавата да се управлява при тотално неспазване на фундаментални принципи на демокрацията".

Това изявление направи днес вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел в МВнР.

Думите на Габриел са по повод на предложения от ПП-ДБ меморандум за съвместно управление с ГЕРБ. В него е записано, че тя и премиерът Николай Денков ще се сменят местата си огледално на всеки 9 месеца в рамките на 4-годишен мандат, предлагат се промени в службите, съдебната система, изборното законодателство и др. Документът обаче скара коалиция, след като се оказа, че е бил изпратен единствено до Габриел и освен това не е обсъждан предварително от юристите на двете партии (виж още по-долу в текста).

"Търпеливо и умишлено не коментирах предложенията за ротация както от премиера Николай Денков, така и от ПП-ДБ. Достатъчно дълго слушах коя е подходящата позиция за Мария Габриел и как трябва да се случат нещата. Чух идея да си сменим местата и екзотиката за още едно министерство, за да има за всички място. Излизам от среща с посланиците на ЕС и САЩ, на която им казах как аз разбирам управлението на държавата", обясни вицепремиерът. 

Ето какво още каза Мария Габриел:

 Текстовете от меморандума ясно и категорично сочат, че по същество този документ предлага забележете: две политически сили да се споразумеят в абсолютно противоречие на Конституцията, демокрацията и европейската практика за подялба на регулатори, съдебна система и служби за сигурност.

Всеки закон, свързан с избора на съответните регулатори и контролни органи съдържа ясни правила и точни изисквания за заемане на съответната длъжност. Там категорично са посочени условията на които съответното лице трябва да отговаря.

Меморандумът влиза в противоречие с българската Конституция, която е основно ръководно начало на правовата държава и нейните разпоредби се спазват безусловно.

Намирам меморандумът като ултиматум и опит да променяме закони според партийните си интереси, а по-подробен прочит показва една-единствена цел – политическо овладяване на независимата съдебна система, контролните органи и регулаторите.

Меморандумът е

опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи

Правовата държава се ръководи от принципа за върховенството на закона, създава правна и законодателна уредба, реформите се правят чрез изменение на законодателството, каквито са единствените възможности на Народното събрание, без да се намесват в правомощията на останалите власти.

Ще си позволя да коментирам някои от предложенията по-подробно:

За Съдебната реформа: безспорно тя е приоритет. Но така предложеният документ и за най-големия лаик е ясно, че всички амбициозни цели трудно ще бъдат постигнати в рамките на 9 месеца. Това е програма за цял управленски мандат. Ако беше толкова лесно защо не ги заложихме и не ги постигнахме до този момент? Или ще се изискват от мен с ясното съзнание, че няма да могат да бъдат изпълнени?

За службите: Какво налага тези промени и защо е фиксиран този срок 1 юни 2024 г., който съвпада с предизборната кампания за избор на членове на Европейския парламент? Липсват аргументи, мотиви и ясни правила как ще станат тези промени, без това да застраши националната сигурност. Липсата на тези аргументи е доказателство, че е това е пореден опит за заемане на постове, чрез които да бъдат овладявани и службите.

За електронното управление: Не е ясно какво налага тази амбициозна дейност в рамките на следващите 9 месеца, свързана с електронното управление. Действащият министър на МЕУ от няколко месеца се движи с охрана, в резултат от заплахи и натиск от страна на народни представители. Заплахите касаят възлагането на обществени поръчки. Този казус все още няма яснота и предложението за реформа в това министерство навежда на мисли за опит за замазване на корупционен скандал или за овладяване на министерство.

За КЗК: Предлага се законът да се променя всеки път в зависимост от това от колко партии се състои коалицията, която управлява в даден момент. Това е недопустимо и грубо погазване на демократичните ценности на обществото. Така разписано предполага политическо овладяване на КЗК, а не политическа неутралност на регулатора.

За външната политика: черно на бяло е документирано, че външната политика ще се води на два гласа. Искам, обаче, да подчертая, че външната политика се базира на национални интереси и приоритети. Те трябва да бъдат изразявани в един глас.

На последно място т. нар. проект на меморандум е изготвен с хоризонт до декември 2024 г., но за период от 4 години!? И аз не разбирам

на всеки 9 месеца ли ще се подписват меморандуми

или само за 9-те месеца, в които премиерът ще е от ГЕРБ?

Огромна част от управленската програма – Еврозона, икономика, образование, енергетика, здравеопазване, регионална политика липсват от този меморандум! Те по-малко важни ли ще бъдат за управлението на страната през този период?

Ако целта наистина беше документ, около който управляващото мнозинство да се обедини и по който да управляваме, защо не подписахме през юни 2023 г., както ние от ГЕРБ предложихме още тогава? Напомням, че споразумението и управленската програма, по която и сега правителството работи, бяха изготвени съвместно от двете коалиции. Върху тях дни наред работиха депутатите по ресори от двете коалиции. За всички е ясно, че документ, разработен само от едната страна и

изпратен на другата по приложение за чат не цели постигане на съгласие

Това е саботиране на процеса по разговорите и е проява на всичко друго, но не и на желание за продължаване на съвместното управление.

Заради всичко това информирам българските граждани, всички партии от българския парламент и международните ни партньори, че аз няма да сложа подписа си под т. нар. меморандум, предложен от ПП-ДБ.

Проектът на договор за пълен мандат бе предложен от ПП-ДБ във вторник.

"Изработихме документ, който е меморандум, и е нашата начална преговорна позиция, но когато го финализираме, той трябва да стане реално договор. Този меморандум е между ПП-ДБ и ГЕРБ. Нашето предложение към ГЕРБ е той да бъде подписан от политическите лидери, както и от Николай Денков и Мария Габриел. В този меморандум ние слагаме основните цели за управлението в следващите 9 месеца, които наистина дават смисъл това управление да продължава с пълна сила", каза тогава Петков.

Съпредседателят на ПП обясни, че в него щяло да има четири основни аспекта. На всеки 9 месеца Денков и Габриел да се ротират огледално, регулаторите да се разделят поравно, да се забранят плаващи мнозинства в парламента с други партии.

"Не съм получил никакъв меморандум. За мен - от първите 10 реда, които ми прочетоха, изборите 2 в 1 са абсолютно логичен завършек на тази (не)коалиция", така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира на предложения от ПП-ДБ меморандум и заяви, че не го е го чел, защото го няма, не го е получил. Оказа се, че е пратен само на Мария Габриел, а не и на групата на ГЕРБ.

"Приех критиката на Борисов и им изпратихме меморандума официално до техния зам.-председател на групата, отделно можем да им го дадем на ръка", така  отговори на Борисов по-късно Кирил Петков.

"Той е прочел само първите два реда, а по-важната част е на следващата страница. Не става дума за подарък или делкане на регулаторите, а се казва ясно, че страните се отказват от излъчване на кандидати с ярък политически профил", обясни още съпредседателят на ПП.