Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Атанас Запрянов
КАДЪР: БНТ
Атанас Запрянов КАДЪР: БНТ

Атанас Запрянов коментира думите на депутата Ивайло Мирчев във връзка с очакваните и договорени БТР-и за Украйна, които все още са в складовете в България:

"Вътрешната процедура по извозването на излишните БТР-и на жандармерията на територията на страната завърши, те са събрани на едно място в София. По отношение на извозването на тази техника от България към Украйна, да, тя все още е тук. Изчаква се румънска фирма да уговори графика на извозване на техниката". Това заяви заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов в "Денят започва" по БНТ.

Финансирането ще бъде 100% външно, подчерта Запрянов, но обясни, че това забавя процесите на доставка, затова в Министерство на отбраната се обсъжда въвеждането на вътрешно национално финансиране, за да се ускорят процесите.

"Изнесената програма за следващите 10 години да бъде одобрена от НС, освен стартиралите три проекта за самолетите, корабите и страйкърите, ще можем да стартираме и проектите за 3D радърите, за бреговите противокорабни комплекси. България има амбицията да създаде щаб на НАТО, който ще е ситуиран в София", обясни той.

Запрянов потвърди изграждането на база на НАТО край Ямбол.

"Говорим за български казармен район, в който ще има международно разполагане. Този казармен район ще настани войски, но ние имаме инсталации, като летища, бази и други съоръжения, които също са военни обекти край други градове в България. Пропагандно се преекспонира войсковия район в Кабиле, като цел номер 1, след като ние имаме други военни съоръжения с по-голяма важност", подчерта Запрянов.