Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Лукойл Нефтохим"
"Лукойл Нефтохим"

Компанията "Лукойл" шантажира държавата с неверни информации за запълване на резервоарите и високи цени на горивата, след като от 1 януари им бъде забранен износа на горива, произведени с руски петрол.

Около тази позиция се обединиха пред Нова телевизия Калоян Стайков от института за енергиен мениджмънт, експертът Красимир Манов и Мартин Георгиев от института за изследване на демокрацията

""Лукойл" шантажира и опитва да натиска правителството с несъществуваща опасност. От 18 месеца слушаме, че без "Газпром" и без руски нефт ще умрем. Е не сме умрели.

Рафинерията винаги е работила и без руски нефт. Ако искат да изнасят продукти след 1 януари, спокойно може да внася неруски нефт. Ако не иска, ще си ограничи производството до 40-50% и ще задоволява само българския пазар", каза Георгиев по повод заплахите, разпространени от "Лукойл Нефтохим" в събота. Те дойдоха, след като в края на миналата седмица бе постигнато съгласие от 1 януари да бъде забранен износа на горива, произведени от руски петрол, а от 1 март и вноса на петрол от Русия.

"Дерогацията бе въведена, за да няма шок в цените на горивата на вътрешния пазар. А не да се запази бизнесмодела на една или друга рафинерия", каза Калоян Стайков.

"Няма руски или неруски нефт, а на сортове. Те раотят със сорт Уралс. Руски е, ако го продаде руска фирма. Сорт "Уралс" може да ви го продаде и казахстанска фирма. В Новоросийск можете да си купите нефт от 100 фирми.

Никой не спира Лукойл да работят. Това със запълването на резервоарите просто не е вярно", каза Красимир Манов.

При ценови шок могат да се освободят горива от резерва, категорични бяха експертите. Според тях държавата не упражнява добре правата си през златната акция, която притежава.