Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гласуване Снимка: Велислав Николов
Гласуване Снимка: Велислав Николов
  • Като дял от всички гласували минахме черния рекорд от местните избори през 2019-а
  • В пет общини близо 1/3 от избирателите са сбъркали при подаването на гласа си

Всеки шести глас, подаден за общински съветник на първия тур от местните избори миналата неделя, е недействителен. Това сочи сметката, след като ЦИК обяви окончателните резултати от вота - при гласували 2 713 979 души (44,94% от всички, които имат право на глас) невалидните бюлетини за общински съветници са 412 711.

Това прави рекорден дял от 15,20% от всички подадени гласове. Досега черният рекорд бе от вота през 2019-а, когато като абсолютен брой недействителните гласове бяха с близо 50 хил. повече, но като процент се явяваха 15,09 на сто, или малко под отишлите на вятъра гласове миналата неделя.

Рекордът е счупен въпреки изричното указание на ЦИК зацапаните бюлетини (при попълването им една върху друга черната лента за защита на горната се отпечатваше върху долната) да не се декласират. От комисията указаха, че и петно от печата на СИК не е проблем.

Според членове на изборни секции и партийни наблюдатели сред най-честите грешки е избирателят да маркира номер в кръгче за преференция, мислейки, че така отбелязва номера на избраната от него партия. А в квадратчето за партия не слага нищо и така вотът му не се брои. При гласуване на машина софтуерът не позволява да отбележиш преференция, без да си посочил преди това партия или коалиция.

Някои пък разказват, че в бюлетината са оставени кръгчета за пълна листа, а по места част от формациите имали по-малко кандидати за съветници и това объркало поддръжниците им. Не е ясно има ли сред невалидните и протестен вот - понякога избирателите умишлено драскат по бюлетината, включително отправяйки послания към политиците.

В София недействителните бюлетини са под 4,9% (17 869), въпреки че тук са гласували най-много избиратели за най-многолюдния общински съвет от 61 души. (Кои общини са с най-много - виж в таблицата.) 

Общините с най-много недействителни гласове за общински съветници
Общините с най-много недействителни гласове за общински съветници

Много отхвърлени от секционните комисии бюлетини има и при кметовете на общини - 94 195. Първенци по недействителни гласове за кмет на община са Ябланица, Венец, Хаджи Димово, Угърчин и Дългопол.

При гласуването за кмет на кметство са 34 235, тук водят Алфатар, Николаево, Искър, Хаджи Димово и Кайнарджа. А за районен кмет (в София, Варна и Пловдив) недействителните са малко над 13 хил.

Така общата бройка на подадените гласове на 29 октомври, които не се броят, е 553 891.