Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ток Снимка: Pixabay
Ток Снимка: Pixabay

Свеждането на който и да е дебат до "за" и "против" е детска игра, защото възрастните би трябвало да знаят, че нищо не трябва да се прави на всяка цена.

- Въпросът "откъде ще внасяме ток" има сравнително лесен отговор - от регионалния пазар или от европейския пазар. Миналата година ясно показа, че регионалните пазари на електрическа енергия, както и тези на природен газ, изглеждат повече като идея от миналото, отколкото като ограничаващ фактор. Нещо повече - в регионален аспект (България, Гърция, Румъния, Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония, Албания, Сърбия, Турция и Косово) имаме години с излишък на електрическа енергия и такива с дефицит. С други думи в едни години Балканите изнасят към Европа, а в други - внасят оттам, независимо че във всяка година България е нетен износител на ел. енергия.

- През 2023 г. се наблюдава сериозно увеличение на произведената еленергия от ВЕИ (слънце, вятър и вода), но за първите девет месеца на годината тя остава около 24% от вътрешното потребление за същия период. С други думи, само ВЕИ, без геотермална енергия, означава увеличение на инсталираните мощности поне три пъти заедно със системи за съхранение и внос. Не трябва да се забравя и, че България е третият по големина пазар на Балканите (без Турция), с потребление малко над това на Сърбия и около 2/3 съответно от Гърция и Румъния.

- Разбира се, това е статична картина, а развитието на технологиите и пазарите е необичайно динамично за този сектор, така че е хубаво да има гъвкав подход. Нещо повече - докато преди няколко години говорихме, че енергийната стратегия на страната следва да вземе предвид регионалния пазар, то сега би трябвало да вземе предвид пазара в целия ЕС плюс съседните страни.

*Декларация за отказ от отговорност: Коментарът да не се приема като препоръка за политики/решения, както и за подкрепа на позиции "за" и "против"

PS. Турция се превръща в нетен износител едва през 2017 г., а през 2021 г. нетният износ е над 2,5 пъти по-нисък от този на Босна и Херцеговина. За сравнение вътрешното потребление на всички разгледани страни е близо 2/3 от това на Турция. За това има както пазарни, така и технологични причини и политически причини.

(От фейсбук)