Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дмитрий Песков Снимка: Twitter/@Spriter99880
Дмитрий Песков Снимка: Twitter/@Spriter99880

Решенията на страните от Евросъюза за ограничаване на влизането на автомобили с руски номера са абсурдни. Русия ще отговори по начин, отговарящ на интересите ѝ. Това заяви пред журналисти руският президентски прессекретар Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Трябва да постъпим така, както е най-добре за нас. Невинаги това може да бъде огледалният отговор. Несъмнено подобни напълно абсурдни решения за пореден път оказват негативно влияние на и без това намиращите се в плачевно състояние наши отношения и, между другото, изобщо не прилягат на ръководствата на страните, които вземат подобни решения", каза Песков.

Подобна забрана въведоха Литва, Латвия, Полша, Финландия и Естония. В петък към тях се присъедини и нечленуващата в ЕС, но придържаща се в много отношения към политиката на съюза Норвегия, където ограничението влиза в сила от утре.

По-рано днес от МВР съобщиха по повод на запитване от БТА, че забраната за влизане на автомобили с руска регистрация се очаква да започне да действа и на територията на България до края на деня.

На 14 септември министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че е пристигнал документът във връзка със забраната за пресичане на границите на ЕС от автомобили с руска регистрация. Тогава той каза, че предстои документът да бъде разгледан и да се вземе решение как ще се случват нещата по този въпрос.

БТА припомня, че на 11 септември Европейската комисия потвърди, че въведените досега санкции срещу Русия заради войната в Украйна включват забраната за пресичане на границите на ЕС от автомобили с руска регистрация.