Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джо Байдън
Джо Байдън

Американският президент Джо Байдън заяви, че републиканецът Доналд Тръмп и неговите съюзници представляват опасна заплаха за демокрацията в САЩ, предаде Ройтерс, като се позова на негова реч в Центъра на изкуствата в град Темпе в щата Аризона.

Агенцията отбелязва, че Байдън се е върнал към едно от предишните си предизборни послания преди президентските избори през 2024 г., които се очертава да бъдат още един сблъсък между двамата.

"Сега в Америка се случва нещо опасно", каза Байдън, обръщайки внимание на неотдавнашните заплахи на Тръмп към официални представители на САЩ.

В град Темпе Байдън почете наследството на покойния американски сенатор републиканец Джон Маккейн от Аризона, републиканският кандидат за президент през 2008 г., който почина през 2018 година. Байдън и Маккейн останаха приятели въпреки дълбоките си политически различия, пише БТА.

Смелостта на Маккейн липсва на САЩ и е нужна сега, защото "историята ни доведе до ново време на изпитания", каза американският президент.

"Има екстремистко движение, което не споделя основните убеждения на нашата демокрация", добави той.

"Това е движението "Направете Америка велика отново" (MAGA)", посочи Байдън.

Според него не всички републиканци се придържат към програмата на създаденото от Тръмп движение. Но по думите му "няма съмнение, че днешната Републиканска партия е движена и сплашвана от участващите в него републиканци екстремисти".

Байдън посочи различните стъпки, които Тръмп се е опитал да предприеме, за да подкопае демокрацията, като например опита да уволни голям брой държавни служители и да ги замени със свои политически приближени хора.

Речта на Байдън идва броени дни преди вероятното спиране на работата на федералното правителство - ситуация, наложена от лоялните на Тръмп републиканци в Камарата на представителите на САЩ, отбелязва Ройтерс.

Байдън обяви също и отпускането на средства от така наречения Американски спасителен план за построяване на библиотеката на Маккейн, съвместно с института на Маккейн и щатския университет на Аризона.

"Спорехме като братя... след това отивахме да обядваме заедно", каза Байдън, който по-рано този месец посети в Ханой мемориал на покойния американски сенатор, бивш военнопленник във Виетнам.

Байдън произнесе речта си след втория дебат на кандидатите републиканци за президентската номинация на изборите през 2024 г., които се водиха в сряда в щата Калифорния и често преминаваха в обиди, дребни караници и странни коментари от страна на седемте кандидати.