Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вярващи затвориха движението по бул. “Цар Освободител”. По-късно те обиколиха Руската църква, хванати за ръце в знак на единение между всички православни християни.
Вярващи затвориха движението по бул. “Цар Освободител”. По-късно те обиколиха Руската църква, хванати за ръце в знак на единение между всички православни християни.

Храмът всъщност е български, напомня дядо Наум. Пеевски обещава държавна субсидия за издръжката му

Поне още осем дни Руската църква в София “Св. Николай Мирликийски Чудотворец” ще остане затворена, а на 3 октомври синодът ще реши докога.

“Светият синод на Българската православна църква - Българска патриаршия, е съборен орган, който ще разгледа въпроса на следващото си заседание. Всяка появила се информация в публичното пространство не следва да се разглежда като официално становище на Св. синод”, съобщи митрополит Киприан. А следващото заседание е на 3 октомври, каза за “24 часа” отговорникът на синода по връзките с обществеността Емил Велинов.

На 21 септември тримата свещеници от храма начело с архимандрид Васиан Змеев - представителят на Руската православна църква за България и Северна Македония, получиха срок да напуснат страната въз основа на доклад на ДАНС, че са заплаха за националната сигурност. Експулсирането им е заради “реализацията на различни

елементи от хибридната стратегия на Руската федерация”

Преди това Змеев бе изгонен и от Скопие. Руската посланичка Елеонора Митрофанова и тяхното Външно реагираха остро и обявиха, че църквата затваря, защото работата ѝ вече е “физически невъзможна”.

Волен Сидеров доведе сина си пред Руската църква с искане тя да бъде отворена.
Волен Сидеров доведе сина си пред Руската църква с искане тя да бъде отворена.

Граждани от четвъртък се събират пред храма и носят цветя с искане да отвори. В неделя на импровизирания митинг пристигна и лидерът на “Атака” Волен Сидеров, а събралите се блокираха “Цар Освободител”.

Премиерът Николай Денков обясни, че експулсирането не е негово решение, а обосновано от доклада на службите, лидерът на ПП Кирил Петков и ДАНС пък влязоха в спор закъсняла ли е реакцията.

От висшите духовници у нас засега коментира само Русенският митрополит Наум. “Руската църква е българска и трябва да бъде отключена”, заяви той във фейсбук. Обясни, че от 1936 г. по настояване на съветското правителство църквата се отнема от руските емигранти и се предава на българското правителство, което от своя страна го предава на БПЦ. “Съгласно решение на Св. синод на Руската православна църква от 10.10.1952 г. всички други руски православни енории, манастири и клир в България преминават в юрисдикция и владение на БПЦ”, написа владиката.

Хора палят свещи и оставят цветя пред храма.
Хора палят свещи и оставят цветя пред храма.
По-неочаквана бе реакцията на депутата от ДПС Делян Пеевски. Той призова Софийския митрополит за възстановяване на богослуженията в “Св. Николай Мирликийски”.

“Като представители на светската власт ние можем само да предложим подкрепата си на БПЦ и нейните вярващи и затова

още в понеделник ще предприемем необходимите законодателни промени,

с които държавата ще увеличи субсидията, така че да се осигури издръжката на храма”, заяви той. Отварянето на храма е в каноничните правомощия на Софийския митрополит, напомня Пеевски. “В неговата работа ние не можем да се месим, но сме уверени, че храмът ще бъде отворен за вярващите”, обясни депутатът.