Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Нов вариант на Covid-19 беше засечен в Гърция. Здравното министерство там констатира рязко покачване на хоспитализираните пациенти. На този фон гърците все по-често пътуват и пазаруват с предпазни маски.

В рамките на седмица има

рязко увеличение на хоспитализирани

пациенти с Covid-19, които достигнаха 733 души. От тях 25 души са в тежко състояние, съобщават от здравното министерство.

Смъртните случаи за тази седмица са 39 жертви.

Статистиката показва, че заболелите са с различни варианти на Covid-19. При пет от случаите е потвърдено, че са носители на новия вариант "Пирола", пише БНР. 

Пирола е нов вариант на Омикрон. Той е тръгнал от Израел

и вече бе засечен в Европа – първо във Великобритания и Франция. Очаква се предизвиканата от него инфекция да протича относително леко, без висок риск от усложнения, но засега това са само предположения. Според някои медици е по-заразен от познатия Омикрон. затова не не изключват епидемичната ситуация тази есен да се усожни, особено ако се насложи с грипна вълна. А грипът тази година се очаква по-рано.

Според медиците в Гърция "Пирола" има над 30 подвида и не е известно за сега какви са последствията върху човешкия организъм.

Председателят на лекарския съюз в Атина Матина Пагони предупреди, че хората трябва да са внимателни, защото заразяването става много лесно предимно при събиране на много хора в затворени пространства.

След предупреждението на здравните власти гърците отново пътуват с предпазни маски,

без това да е задължително.

Заболеваемостта и у нас се увеличава, но малко хора се тестват за корона, отчитат експертите. От изследваните през последните дни положителните проби стигаха до 10%.