Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

45-годишният Орлин Русев (вляво), 41-годишният Бисер Джамбазов (вдясно) и 31-годишната Катрин Иванова.
45-годишният Орлин Русев (вляво), 41-годишният Бисер Джамбазов (вдясно) и 31-годишната Катрин Иванова.

Награждаваната козметичка Ваня Габерова от България е сред петимата, обвинени във Великобритания в шпионаж в полза на Русия, пише dailymail.

Не 3-ма, а петима са българите, на които са повдигнати обвинения за шпионаж в полза на Русия, стана ясно вчера. Първоначално бе съобщено за арест на трима още през февруари, на които тогава са били повдигнати обвинения за фалшиви документи за самоличност. Ваня и Иван Стоянов са огласените нови две имена. Козметичката е втората жена в групата.

29-годишната Габерова е шеф на британска компания и живее в Актън. Тя е специалист по удължаване на мигли, а освен това е и акредитиран обучител по миглопластика.

За нея се твърди, че за работата си е спечелила много награди в Обединеното кралство, България, но и в Русия. Работила е и в Съединените щати.

Ваня Габерова КАДЪР: Фейсбук
Ваня Габерова КАДЪР: Фейсбук

Тя е сред петимата нашенци, на които ще бъдат повдигнати обвинения в Обединеното кралство за "заговор за събиране на информация, предназначена да бъде пряко или непряко полезна на врага с цел накърняване на сигурността и интересите на държавата" в периода от 30 август 2020 г. до 8 февруари 2023 г.

На 45-годишния Орлин Русев, 41-годишният Бисер Джамбазов, 31-годишната Катрин Иванова бяха повдигнати обвинения на 11 февруари 2023 г. за притежание на фалшиви документи за самоличност с неуместни намерения. За ареста на тримата се разбра в средата на август. 

Петимата обвиняеми ще се явят пред Уестминстърския магистратски съд на 26 септември.