Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От ноември бургаската рафинерия би трябвало да не изполва руски нефт.
От ноември бургаската рафинерия би трябвало да не изполва руски нефт.

Управител, назначен от правителството, ще може да поеме контрол над рафинерията

“Лукойл” остава без руски нефт най-късно от началото на ноември, тъй като България най-вероятно ще спре дерогацията, която ползва. В четвъртък депутатите приеха на първо четене законова промяна за отмяната на крайния срок, който е до края на следващата година.

Вносители на предложението са лидерите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, а промените са записани в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Подписите си са сложили Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Десислава Атанасова, Делян Добрев и Ивайло Мирчев.

Промените бяха подкрепени на първо четене от 122 народни представители, а против бяха от БСП и “Възраждане”. Депутатите си дадоха тридневен срок, за да правят промени между двете четения, преди законопроектът да бъде разгледан окончателно. Ако това се случи идната седмица, започва да тече

30-дневен срок, в който Министерският съвет трябва да прекрати дерогацията без условности

Това означава, че решението ще е в сила най-късно от 1 ноември.

Според вносителите това ще е втора стъпка в лишаването на Русия от допълнителни печалби за финансиране на военните действия в Украйна.

Ако “Лукойл” не спази условието да работи изцяло с нефт, който не е от Русия, правителството трябва да постави рафинерията и всички останали активи, притежавани от “Лукойл”, под държавен контрол чрез особен търговски управител. Това гласи втората част от внесените промени.

Депутатите засилиха и контрола върху дейността на руската компания. Така особеният управител трябва да се избере по предложение на правителството от Народното събрание. Ако няма действащо такова, ще се избира от кабинета.

След това той ще има задължение да представя подробни шестмесечни планове за действие, които ще са неразделна част от договора за управление и ще бъдат отчитани от комисията за икономическа политика в парламента.

Петър Кънев от БСП обаче се зачуди как ще се контролира представителят и дали ще се отчита на всеки шест месеца. “Недомислица е цялата тази история, решението е политическо”, каза той.

Според Румен Гечев от БСП решението е антибългарско, а втората стъпка, посочена от вносителите, била изцяло свързана с антируска, а не пробългарска политика. Той припомни, че Европейската комисия разреши на България и Унгария да внася руски петрол до края на 2024 г. “Чуваме г-жа Митрофанова, не проф. Гечев”, отговори му Хамид Хамид от ДПС. Той допълни, че е мит това, че рафинерията може да работи само с руски петрол, технологията позволява да се обработва и неруски такъв.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ подчерта, че дерогацията е била направена заради българите, но

вместо да има по-евтини горива, “Лукойл” изнесъл цялата печалба от 2,5 млрд. лева

Сравнения с Германия и Италия са нерелевантни, целим “Лукойл” да внася адекватното в българския бюджет и да мине на неруски петрол, каза още Мирчев.

В спора колко време ще отнеме на “Лукойл” да заработи изцяло с неруски нефт, се намеси и Христо Проданов от БСП, който бил чул от Асен Василев, че трябвали две години. Деян Николов от “Възраждане” подчерта, че решението крие заплахи по отношение на стратегически сектор за България. “Рискуваме проблеми с цените на горивата и допълнителна инфлация”, прогнозира той.