Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойна машина "Страйкър" на американската армия, участник в учението на полигона "Ново село".
Бойна машина "Страйкър" на американската армия, участник в учението на полигона "Ново село".

Правителството одобри Проект за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада”. Проектът е сред приоритетните за Министерството на отбраната и предвижда закупуването на нови бойни машини „Страйкър“ за Сухопътните войски. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. 

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов обяви, че страната ни ще закупи 198 американски бронетранспортьора и че това е под тавана на одобрената от САЩ цена.

Целта е да се осигури постигане на оперативна съвместимост с армиите на съюзниците ни в НАТО, придобиване и поддържане на способности за отбрана на страната самостоятелно, в съвместна операция и в системата за колективна отбрана, както и участие в съюзни операции извън територията на страната.

Кабинетът предлага също така на Народното събрание да отмени решението на парламента от 8 юни 2018 за приемане на проект за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизиранa бригада“.

Правителственото решение е прието неприсъствено.

„Ще купим 198 американски бронетранспортьори. Това е под тавана на одобрената от САЩ цена. Това заяви зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов и поясни, че бройката е с 15 повече одобрената от Конгреса.

Наскоро Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на България на бронетранспортьори „Страйкър“ (Stryker) за 1,5 милиарда долара, съобщи Пентагонът